Cutremur în Ecuador ucide 272 de persoane. Zona de coastă devastată

Un cutremur de pământ de magnitudine 7,8 a lovit în weekend Ecuadorul, provocând peste 270 de morţi şi aproximativ 1.500 de răniţi. Guvernul a mobilizat aproximativ 13.500 de membri ai forţelor de securitate pentru a menţine ordinea.
O echipă de voluntari scoate cadavrul unei persoane de sub o clădire prăbuşită în Pedernales, Ecuador, 17 aprilie 2016.
O echipă de voluntari scoate cadavrul unei persoane de sub o clădire prăbuşită în Pedernales, Ecuador, 17 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.04.2016

Cutremurul de pământ de magnitudine 7,8 a lovit sâmbătă lângă coasta Pacificului, cauzând panică până în capitala Quito şi provocând prăbuşirea a numeroase clădiri şi drumuri în mai multe oraşe vestice.

Preşedintele Rafael Correa, care s-a grăbit să ajungă în ţară dintr-o călătorie în Italia, a declarat că numărul victimelor a crescut luni la 272.

“Prioritatea principală este salvarea oamenilor [blocaţi] în dărâmături”, a scris acesta pe Twitter. “Totul poate fi reconstruit, dar vieţile nu pot fi recuperate şi acest lucru doare cel mai mult”.

Peste 1.500 de oameni au fost răniţi, au declarat autorităţile.

Zonele de coastă situate cel mai aproape de epicentrul cutremurului au fost cele mai afectate, în special Pedernales, o zonă turistică rustică cu plaje şi palmieri, care pare să fi fost în mare parte culcată la pământ.

“Există persoane blocate în diverse zone şi începem operaţiunile de salvare”, a declarat duminică dimineaţă vicepreşedintele Jorge Glas înainte să se îmbarce într-un avion pentru a se deplasa în zona dezastrului.

În plus, în şase provincii din ţară a fost declarată starea de urgenţă.

Autorităţile au precizat că au avut loc 163 de replici, în principal în zona Pedernales.

Postul local de televiziune Televicentro a difuzat imagini din Pedernales, unde localnicii sunt văzuţi folosind un tractor pentru a înlătura dărâmăturile şi căutând oamenii blocaţi sub acestea cu mâinile goale.

Multe persoane şi-au petrecut noaptea de duminică spre luni pe străzi.

În Guayaquil, cel mai mare oraş al Ecuadorului, dărâmăturile puteau fi văzute împrăştiate pe străzi, în timp ce un pod s-a prăbuşit peste un automobil.

Aproximativ 13.500 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a menţine ordinea pe cuprinsul ţării şi 600 milioane de dolari, provenind ce la mai mulţi creditori internaţionali, vor fi folosiţi pentru această urgenţă, a declarat guvernul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor