Cutremurul din Japonia. Aproape 100.000 de locuitori au primit ordin de evacuare [Video]

Urmările cutremurului din Japonia, 1 decembrie 2024
Urmările cutremurului din Japonia, 1 decembrie 2024 (Youtube - screenshot)
D.B.
02.01.2024

Cutremurul puternic care a lovit, luni, centrul Japoniei, a provocat moartea cel puţin a unei persoane, a distrus clădiri, a fost întrerupt curentul electric la zeci de mii de locuinţe şi a determinat locuitorii din unele zone de coastă să se refugieze în zone mai înalte, transmite Reuters.

Cutremurul, cu o magnitudine iniţială de 7,6, a provocat valuri de aproximativ 1 metru de-a lungul coastei de vest a Japoniei şi a ţării vecine, Coreea de Sud.

Agenţia Meteorologică Japoneză (AMJ) a emis iniţial o alertă de tsunami major - prima de la cutremurul şi tsunamiul din martie 2011 care au lovit nord-estul Japoniei, provocând moartea a aproape 20.000 de persoane - pentru prefectura Ishikawa. Ulterior, aceasta a retrogradat gradul altertei şi în cele din urmă l-a redus la avertizare.

A fost cel mai puternic cutremur din regiune din ultimele peste patru decenii, potrivit Serviciului geologic al SUA.

Au fost distruse case, au izbucnit incendii şi a fost trimis personal al armatei pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshimasa Hayashi.

Un bărbat în vârstă a fost declarat mort după ce o clădire s-a prăbuşit în oraşul Shika din Ishikawa, a relatat postul de televiziune NTV, citând poliţia locală.

Imagini difuzate de presa locală din prefectură au arătat o clădire prăbuşindu-se într-o coloană de praf în oraşul Suzu şi o crăpătură uriaşă pe un drum din Wajima, unde părinţi care păreau panicaţi îşi strângeau copiii în braţe.

O martoră de pe platforma de socializare X a postat imagini cu Marele Sanctuar Keta de lângă coastă, în Hakui, care se clătina în urma seismului, în timp ce mulţimea de vizitatori privea.

"Se balansează. Este înfricoşător!", exclamă ea.

Milioane de japonezi vizitează în mod tradiţional sanctuarele şi templele la 1 ianuarie pentru a marca începutul noului an.

În apropiere de Kanazawa, o destinaţie turistică populară, imaginile arătau rămăşiţele unei porţi de piatră sfărâmate, împrăştiate la intrarea unui alt sanctuar, sub privirile îngrijorate ale persoanelor prezente la faţa locului.

Cutremurul a fost resimţit şi în munţii din prefectura vecină Nagano.

"Zăpada de pe cablul electric (a căzut) şi, de asemenea, cea de pe acoperiş şi toate maşinile trpidează, aşa că toată lumea a intrat în panică", a declarat, pentru Reuters, Jonny Wu, un turist taiwanez care se afla la schi, în Nagano.

Alte cutremure puternice în regiune, unde activitatea seismică mocneşte de peste trei ani, ar putea avea loc în zilele următoare, a declarat Toshihiro Shimoyama, un oficial al AMJ.

Rusia şi Coreea de Nord au emis, de asemenea, avertismente de tsunami pentru anumite zone.

Guvernul japonez a declarat că, începând de luni seară, a ordonat evacuarea a peste 97.000 de persoane din nouă prefecturi de pe coasta vestică a insulei principale a Japoniei, Honshu. Aceştia urmau să îşi petreacă noaptea în săli de sport şi săli de sport şcolare, folosite de obicei ca centre de evacuare în situaţii de urgenţă.

Ayako Daikai, rezidentă din Kanazawa, şi-a părăsit casa şi s-a instalat într-o şcoală primară din apropiere împreună cu soţul şi cei doi copii, imediat după producerea cutremurului. Sălile de clasă, scările, holurile şi sala de sport erau toate pline cu persoane evacuate, a spus ea.

"Încă nu am decis când ne vom întoarce acasă", a declarat aceasta, contactată telefonic.

Centralele nucleare

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat reporterilor, luni târziu, că a instruit echipele de căutare şi salvare să facă tot posibilul pentru a salva vieţi, chiar dacă accesul în zonele afectate de cutremur a fost dificil din cauza drumurilor blocate.

Agenţia Casei Imperiale a declarat că, în urma dezastrului, va anula apariţia împăratului Naruhito şi a împărătesei Masako programată marţi de Anul Nou.

Cutremurul survine într-un moment sensibil pentru industria nucleară din Japonia, care se confruntă cu o opoziţie acerbă din partea unor localnici de la cutremurul şi tsunamiul din 2011, care a declanşat fuziuni nucleare la Fukushima. Oraşe întregi au fost devastate în urma dezastrului.

Săptămâna trecută, Japonia a ridicat o interdicţie de funcţionare impusă celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care a fost oprită de la tsunamiul din 2011.

Autoritatea de Reglementare Nucleară a declarat că nu au fost confirmate nereguli la centralele nucleare situate de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cele cinci reactoare active de la centralele Ohi şi Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui.

Centrala Shika a Hokuriku din Ishikawa, cea mai apropiată centrală nucleară de epicentru, îşi oprise deja cele două reactoare înainte de cutremur pentru inspecţii periodice şi nu a înregistrat niciun impact în urma seismului, a precizat agenţia.


"Tsunami! Evacuare!"

În urma cutremurului, un mesaj marcat cu galben aprins pe care scria "Tsunami! Evacuare!" a apărut pe ecranele televizoarelor, sfătuind locuitorii din anumite zone de pe coastă să evacueze imediat.

Au fost raportate cel puţin 30 de clădiri prăbuşite în Wajima, un oraş de aproximativ 30.000 de locuitori cunoscut pentru produsele sale de lac, iar focul a cuprins mai multe clădiri.

Cutremurul a zguduit, de asemenea, clădiri din capitala Tokyo, situată la aproximativ 500 km de Wajima, pe coasta opusă.

Aproape 32.000 de gospodării rămăseseră fără curent electric în prefectura Ishikawa luni târziu, potrivit furnizorului de utilităţi Hokuriku Electric Power, în condiţiile în care temperaturile vor scădea până aproape de zero grade peste noapte în unele zone.

Tohoku Electric Power a declarat că 700 de gospodării au rămas fără curent în prefectura vecină Niigata.

West Japan Railway a raportat, luni târziu, că un număr de 1.400 de pasageri au rămas blocaţi în patru curse de trenuri rapide între oraşele Kanazawa şi Toyama, care au fost oprite.

Unul dintre aeroporturile din Ishikawa a fost forţat să se închidă din cauza unor fisuri care s-au deschis pe o pistă, au declarat autorităţile de transport.

Compania aeriană japoneză ANA a întors din drum avioanele care se îndreptau spre aeroporturile din Toyama şi Ishikawa, în timp ce Japan Airlines a anulat majoritatea serviciilor către regiunile Niigata şi Ishikawa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor