Dăncilă: Nu am avut cu domnul ambasador Klemm o discuţie pe legile Justiţiei

Ulterior întâlnirii cu Hans Klemm, Viorica Dăncilă a omis să comunice că la discuţii a fost abordat şi subiectul Justiţiei. După ce acest lucru a fost făcut public de ambasadă, premierul vine cu noi precizări.
Viorica Dăncilă şi Hans Klemm
Viorica Dăncilă şi Hans Klemm (gov.ro)
Loredana Diacu
15.02.2018

Întrevederea de luni dintre premierul Dăncilă şi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a stârnit valuri de comentarii după ce ambasada a precizat că discuţiile au vizat şi Justiţia, lucru pe care prim-ministrul a omis să-l menţioneze în comunicatul oficial pe acest subiect. Miercuri, răspunzând la întrebările presei cu privire la acest subiect, Dăncilă a precizat că la întâlnirea avută cu Klemm, nu a discutat despre legile Justiţiei, ci doar despre "câteva principii".

"Nu a fost... au fost câteva principii, nu a fost o discuţie pe legile Justiţiei. Deci, nu am avut cu domnul ambasador o discuţie pe legile Justiţiei. A fost o amintire, ca să spun aşa, câteva principii discutate, nu referitor la legile Justiţiei", a declarat premierul, citată de Agerpres, la sediul PSD, după şedinţa Comitetului Executiv Naţional.

Reamintim că de-a lungul ultimului an, SUA şi-a exprimat în repetate rânduri, în mod public, îngrijorarea cu privire la ceea ce se întâmplă în România în materie de Justiţie. Poziţii în acest sens au exprimat atât direct Departamentul de stat al SUA, cât şi Hans Klemm, spre nemulţumirea liderilor PSD şi ALDE, care l-au criticat dur pe ambasador. Luni, premierul Dăncilă a avut o întrevedere cu Klemm, ulterior întâlnirii Guvernul transmiţând că discuţia între cei doi oficiali a vizat perspectivele posibilităţii ca obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii români care călătoresc în SUA să fie eliminată în acest an, prin includerea României în Programul Visa Waiver. Discuţiile ar mai fi vizat Parteneriatul Strategic dintre ţara noastră şi Statele Unite, care ar fi avut o "dinamică deosebit de pozitivă" în 2017.

De asemenea, Guvernul a mai transmis că Dăncilă a subliniat deschiderea economiei româneşti faţă de investitorii americani şi "şi-a exprimat îngrijorarea privind căderea de săptămâna trecută a indicelui Dow Jones (implicit a bursei) şi, totodată, speranţa că această situaţie nu va continua întrucât ar genera potenţiale efecte la nivel global". Despre Justiţie, comunicatul Guvernului nu menţionează nimic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor