Danileţ, victorie la CEDO împotriva CSM-ului: „CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertăţii mele de exprimare”

Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Captură video)
Loredana Diacu
20.02.2024

Cristi Danileţ, fost judecător exclus din magistratură sub pretexte absurde, anunţă că a câştigat la CEDO procesul prin care a contestat sancţiuni primite de la Inspecţia Judiciară şi CSM.

"CEDO a condamnat azi România pentru încălcarea libertăţii mele de exprimare.
Acum trei ani CSM decisese sancţionarea mea pentru o postare pe FB prin care îmi exprimăm îngrijorarea cu privire la modalitatea în care politicul numeşte Şeful Statului Major al Armatei.
Am fost reprezentat de avocata Nicoleta Popescu şi a intervenit în proces asociaţia Forumul Judecătorilor din România. Le mulţumesc enorm pentru efort şi profesionalism!", scrie, pe Facebook, Danileţ.
Concret, judecătorii CEDO au decis, cu 4 voturi la 3, că statul român a încălcat articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire.
În decizie se mai precizează că statul român trebuie să-i plătească lui Danileţ suma de 5.232 EUR, plus orice sumă care poate fi datorată de reclamant cu titlu de impozit, pentru costuri şi cheltuieli, care urmează să fie convertite în moneda statului pârât la cursul de schimb aplicabil la data soluţionării.

Cunoscutul judecător Cristi Danileţ a decis la începutul acestui an să iasă la pensie la 48 de ani, după 25 de ani de activitate în magistratură.

"Vine un moment când spui că ai făcut destul şi nu poţi să faci mai mult. Acum, am ajuns la un astfel de moment, al carierei mele. După 25 de ani, mă opresc cu activitatea în magistratură. Nu spun 'STOP!' celorlalte preocupări ale mele. Voi fi prezent în continuare în spaţiul public pentru a lăuda ceea ce se face bine şi a critica ceea ce se face prost în domeniul legal şi judiciar", a declarat Cristi Danileţ, la acea vreme, într-o postare pe Facebook.

Totodată, Danileţ a anunţat că va continua proiectele sale de educaţie juridică.

"Mă voi concentra mai mult pe educaţia juridică a oamenilor, pe care am de gând să o extind de la cea pentru copii, de care mă ocup de ani buni, la cea pentru adulţi. Voi continua să pregătesc studenţi, pentru a deveni oameni ai legii mai buni ca mine. Voi dedica mai mult timp familiei, aşa cum merită", a adăugat Cristi Danileţ.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor