Darius Vâlcov voia să-şi deschidă galerie în vila unei firme îmbogăţite de primăria Slatina

Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov
Ministrul pentru Buget Darius Vâlcov (facebook.com)

Vila din Dorobanţi în care fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov, actualmente arestat preventiv, intenţiona să-şi expună colecţia de tablouri cumpărate, potrivit procurorilor DNA, cu bani primiţi din mită, aparţine firmei care a câştigat un contract de 200 de milioane de euro la Slatina, pentru lucrări publice, relatează digi24.ro.

Contractul a fost atribuit în 2010 pe vremea când Vâlcov era primar în Slatina, iar firma a aparţinut unui om de afaceri care l-ar fi denunţat pe fostul ministru la DNA.

Cădirea cu trei etaje în care urma sa funcţioneze Galeria Rafael este proprietatea companiei Rupiah din Slatina, societate înfiinţată în 2005 de Daniela Geambaşu. În 2009, acţionar majoritar devine Ovidiu Ramba, fiul fostului director general RADET, Virgil Ramba.

În 2010, pe vremea când primar la Slatina era Darius Vâlcov, Rupiah a încheiat cu primăria un contract pentru o perioadă de 30 de ani. Autorităţile locale urmau să plătească 200 de milioane de euro către Rupiah, pentru curăţenia şi amenajările peisagistice a doua parcuri însumând 50 de hectare, respectiv în jur de 133.333 euro/an/ha de parc. Din partea Primăriei, contractul a fost semnat de către fostul viceprimar, Dan Ioan Bălăşescu. Prin comparaţie, administraţia municipiului Bucureşti plăteşte pentru cele 12 parcuri din Capitală, în suprafaţă de 270 de hectare, în jur de 15,5 milioane de euro pe patru ani, adică 14.351 de euro/an/ha de parc, de aproape zece ori mai puţin decât la Slatina, arată digi24.

Actuala proprietară a firmei Rupiah este Gianina Bobicu, fosta colegă de partid cu Darius Vâlcov pe când acesta era membru PDL. În iulie 2013, Gianina Bobicu a dat o lovitură imobiliară în Bucureşti, pe strada Stockholm, unde a cumpărat impresionanta vilă unde, 2 ani mai târziu, Vâlcov urma să-şi vândă tablourile cumpărate prin intermediari de la varii case de licitaţii.

Gianina Bobicu neagă că Vâlcov ar fi contactat-o pentru galeria de artă.

Articolul integral poate fi citit pe digi24.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne