Democraţii lui Plahotniuc s-au redenumit social-democraţi europeni: Avem misiunea de a pune bazele stângii europene în R. Moldova

Partidul Social Democrat European din Republica Moldova
Partidul Social Democrat European din Republica Moldova (pdm.md)
Maria Maevschi
22.11.2022

Partidul Democrat din Moldova (PDM) a rămas în istorie, cel puţin asta a anunţat conducerea formaţiunii politice duminică, 20 noiembrie, în cadrul Congresului al X-lea. Formaţiunea şi-a schimbat denumirea în Partidul Social Democrat European (PSDE) şi va fi condus de ex-ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, preşedinte al OT PDM Ialoveni şi ex-director al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

În calitate de invitaţi la forum au participat preşedintele PSD din România, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor în Parlamentul României, vicepreşedintele PSD România, Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului României, Victor Negrescu, deputat în Parlamentul European şi alţi reprezentanţi ai PSD România, se arată într-un comunicat de presă al formaţiunii de la Chişinău.

Disociindu-se de războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi crizele economică, energetică şi de securitate cu care se confruntă în aceste momente moldovenii, foştii democraţi consideră vital redenumirea formaţiunii politice, simţindu-se deja membri au unui partid social democrat veritabil. În context, preşedintele interimar al PDM, Monica Babuc, a declarat că „înţelegem misiunea actuală a partidului ca fiind una de a pune bazele stângii europene în R. Moldova”.

Liderul PSD România, este de aceeaşi părăre, punctând că „R. Moldova are nevoie mai mult ca oricând de un partid social democrat european, de un partid de stânga, care să aducă echilibru, stabilitate, reformă şi siguranţa perspectivei europene”.

Retorica este identică cu cea promovată şi de fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc care mereu în discursurile sale lăsa impresia că îşi făcea griji pentru cetăţenii Republicii Moldova, în timp ce participa şi organiza frauda bancară, dosar numit generic şi „Furtul miliardului”. Tot în perioada guvernării Plahotniuc, din cauza reformelor doar pe hârtie, dar nu şi în viaţa cetăţenilor, Uniunea Europeană a suspendat în vara anului 2018, finanţarea pentru Republica Moldova.

Formaţiunea se angajează să contribuie pe toate căile la valorificarea statutului R. Moldova de ţară candidat pentru aderare la UE şi la accelerarea parcursului european al ţării noastre, afirmaţii făcute şi în perioada în care fracţiunea era condusă de Plahotniuc, dar nerealizate până la urmă.

Precizăm că recent, fostul deputat european Cristian Preda a acuzat mai mulţi politicieni importanţi, în frunte cu preşedintele Klaus Iohannis, că au susţinut "ani de-a rândul" regimul Plahotniuc de la Chişinău.

„Secretarul de stat american Antony Blinken i-a declarat pe Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor ca responsabili pentru corupţie de stat şi interferenţă electorală rusă în Moldova. E un gest care priveşte şi România. Preşedintele Iohannis, foştii prim-miniştri Ponta, Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, ca şi miniştrii de Externe Corlăţean şi Aurescu au susţinut ani de-a rândul regimul 'coordonatorului' Plahotniuc de peste Prut. A venit momentul să aflăm până unde a mers cooperarea oficialilor români cu oligarhul moldovean", a declarat Cristian Preda.

„Adus în iunie 2017 de grupul socialiştilor europeni la Bruxelles, în PE - deputatul Andi Cristea poate livra detalii suculente - Plahotniuc s-a întâlnit, între alţii, şi cu Manfred Weber, liderul PPE, care mi-a cerut şi mie, şi unei colege letone din grupul popular să participăm la discuţie. I-am spus atunci oligarhului moldovean - verde-n faţă - că el şi aliaţii săi politici din România fac un rău imens şi Chişinăului, şi Bucureştiului. Am adăugat că va veni o vreme când va plăti pentru acest rău imens. Tipului nu-i venea să creadă că-i spun aşa ceva. Rânjea superior. Se simţea de neclintit", a precizat fostul europarlamentar.

Amintim că după sancţiunile impuse de Statele Unite, Plahotniuc şi-a anunţat, cu mare fast, prin intermediul unui interviu scris, revenirea pe scena politică de la Chişinău.

„Perioada de indulgenţă oferită guvernărilor anti-Plahotniuc s-a încheiat. Ele au demonstrat tot ce au putut. Acum e rândul meu să purced din nou să organizez o echipă politică, să revenim la putere şi să demonstrăm cum trebuie de condus o ţară pe timp de crize şi cum se poate guverna eficient şi cu rezultate concrete. Aşa că, revenirea mea în politică se datorează în mare parte situaţiei dramatice din Moldova în toate domeniile. Pe mine criza şi nevoile oamenilor m-au readus în politica din Moldova, şi nu altceva sau altcineva”, a declarat Plahotniuc la sfârşitul lunii octombrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor