Deversarea apelor reziduale nucleare de la Fukushima. Echipă a AIEA colectează probe marine pentru a verifica nivelul de radiaţii

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)
D.B.
21.10.2023

Un membru al echipei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) care vizitează Fukushima Daiichi pentru prima prelevare de probe marine după ce unitatea nucleară a început să elibereze în mare apă reziduală nucleară a declarat, joi, că nu se aşteaptă la o creştere a nivelului de radioactivitate în peştii capturaţi în mările regionale, informează AP.

Anterior, echipa AIEA a urmărit, joi, capturarea plăticii şi a altor tipuri populare de peşte în largul coastei şi aducerea lor pe bărci în portul Hisanohama din sudul Fukushima pentru o licitaţie.

"Pot spune că nu ne aşteptăm să vedem nicio schimbare începând cu peştele", a declarat Paul McGinnity, cercetător în domeniul radiologiei marine al AIEA.

O uşoară creştere a nivelului de tritiu, care nu poate fi eliminat din apele reziduale de la Fukushima Daiichi de către sistemul de tratare al centralei numit ALPS, este posibilă în locurile din apropierea punctelor de descărcare, dar se aşteaptă ca nivelurile de radioactivitate să fie similare cu cele măsurate înainte de descărcarea de anul trecut, a spus el.

Fukushima Daiichi a început să elibereze ape reziduale în mare la 24 august. Eliberarea, care se aşteaptă să continue timp de zeci de ani, a fost puternic contestată de grupurile de pescari şi de ţările vecine, inclusiv Coreea de Sud, unde sute de persoane au protestat.

China a interzis imediat toate importurile de fructe de mare japoneze în ziua în care a început eliberarea, afectând grav producătorii, procesatorii şi exportatorii japonezi de fructe de mare, iar Rusia s-a alăturat recent Chinei în ceea ce priveşte restricţiile comerciale.

AIEA a analizat siguranţa eliberării apelor reziduale şi a concluzionat în iulie că, dacă se va desfăşura conform planului, va avea un impact neglijabil asupra mediului, vieţii marine şi sănătăţii umane.

În timpul vizitei din 16-23 octombrie, echipa AIEA a inspectat, de asemenea, colectarea şi prelucrarea apei de mare şi a sedimentelor marine din apropierea centralei, care a suferit o triplă topire în urma cutremurului şi a tsunami-ului din martie 2011.

Vizita AIEA este semnificativă nu numai pentru că este prima de când a început evacuarea, ci şi pentru că AIEA va putea vedea la faţa locului modul în care peştele este eşantionat şi ambalat, a declarat McGinnity. Acest lucru îi va ajuta să evalueze mai bine rezultatele, nu doar din testele de laborator şi analiza datelor, a spus el.

AIEA a selectat şase specii de peşti - plătica măslinie, dorada purpurie, rândunica de mare roşie, carasul japonez, Pennahia argentata şi peştele-balon vermiculat - deoarece se ştie că au niveluri mai ridicate de radioactivitate decât alte specii din cauza zonelor în care tind să se deplaseze, a spus McGinnity.

Guvernul japonez a cerut AIEA să efectueze prelevarea de probe de mediu şi de peşti pentru a consolida încrederea în datele pe care Japonia le furnizează, pe fondul scepticismului unor state membre ale AIEA, a declarat McGinnity, fără a identifica care sunt aceste ţări.

Echipa de colectare a probelor include doi angajaţi de la Laboratoarele de mediu marin ale AIEA din Monaco, precum şi experţi din laboratoare din China, Coreea de Sud şi Canada.

Peştii colectaţi joi urmau să fie expediaţi la un laborator al Agenţiei pentru Pescuit din Chiba, în apropiere de Tokyo, unde echipa AIEA îi va inspecta vineri.

Aceştia vor trimite eşantioane identice la aproximativ o duzină de laboratoare participante, inclusiv în Japonia, China, Coreea de Sud şi Canada, pentru comparaţie şi analiză a radioactivităţii şi evaluare, a precizat AIEA.

Activitatea de prelevare a probelor va fi urmată de un grup de lucru separat al AIEA care va examina siguranţa apei radioactive tratate.

Guvernul Japoniei a înfiinţat un fond de ajutor pentru a ajuta la găsirea de noi pieţe şi pentru a reduce impactul interdicţiei impuse de China asupra fructelor de mare. Printre măsuri se numără achiziţionarea temporară, îngheţarea şi depozitarea fructelor de mare şi promovarea vânzărilor de fructe de mare în ţară.

TEPCO şi guvernul spun că deversarea apei în mare este inevitabilă deoarece rezervoarele îşi vor atinge anul viitor capacitatea de 1,37 milioane de tone, iar spaţiul de la centrală va fi necesar pentru dezafectarea acesteia, care se preconizează că va dura zeci de ani, dacă se va putea realiza vreodată.

Ei spun că apa este tratată pentru a reduce materialele radioactive la niveluri sigure şi apoi este diluată cu apă de mare de sute de ori pentru a o face mult mai sigură decât standardele internaţionale. Unii experţi spun că o astfel de eliberare pe termen lung a unor doze mici de radioactivitate este fără precedent şi necesită o monitorizare atentă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor