Deversarea apelor reziduale nucleare de la Fukushima relansează îngrijorările după descoperirea unui peşte radioactiv

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)
D.B.
13.08.2023

Operatorul japonez al centralei Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a studiat în luna mai un peşte negru de stâncă şi a constatat că acesta conţinea niveluri de cesiu radioactiv de 180 de ori mai mari decât limita de reglementare din Japonia, informează Natural News.

Peştele radioactiv a fost prins în apropierea gurilor de scurgere de la centrala TEPCO, unde trei reactoare nucleare s-au topit în urma unui tsunami în martie 2011, iar apa de ploaie din zonele din apropierea reactoarelor curge în zona în care a fost prins peştele.

Descoperirea alarmantă a reaprins îngrijorările legate de planurile TEPCO de a elibera 1,3 milioane de tone de apă uzată tratată de la fosta centrală nucleară Fukushima Daiichi, până în august.

Un raport din 23 iulie a arătat că problema este încă nerezolvată, ceea ce a provocat întrebări cu privire la cât de periculoase sunt planurile companiei pentru public.

Riscurile pentru sănătate ale cesiului radioactiv

Cesiul radioactiv a fost detectat în apele de suprafaţă şi în diferite tipuri de alimente, cum ar fi laptele matern şi laptele pasteurizat. Cantitatea de cesiu radioactiv din alimente şi lapte depinde de mai mulţi factori.

Cel mai important factor este dacă a existat sau nu o emanaţie recentă de la o explozie nucleară, cum ar fi un test de armament sau un accident la o centrală nucleară.

În funcţie de nivelul de expunere, cesiul poate provoca diaree, hemoragii, greaţă, vărsături, comă şi moarte.

De la tsunami, apele reziduale ale TEPCO au fost amestecate cu apa de ploaie şi cu apele subterane. Compania a recunoscut că peştele din apropierea gurilor de scurgere nu este sigur pentru consum, deoarece concentraţia de cesiu din sedimentele de pe fundul mării din zonă a măsurat peste 100.000 de becquereli pe kilogram (Bq/kg). Nivelul maxim legal este de numai 100 Bq/kg.

Un oficial al TEPCO a explicat că, din 2012, compania a îndepărtat în mod regulat peştele din interiorul portului, deoarece apa contaminată a pătruns în portul centralei nucleare Fukushima Daiichi imediat după accident.

În ianuarie 2022, s-a constatat că un peşte prins în apropiere de Fukushima avea un nivel ridicat de radiaţii. Autorităţile au declarat că peştele scăpase pe la gura de scurgere.

În urma raportului, transporturile de peşte negru de stâncă capturat în largul coastei prefecturii Fukushima au fost imediat suspendate. La momentul redactării acestui articol, acestea nu au fost reluate.

Mai mult de 40 de peşti cu niveluri de cesiu peste limita legală au fost capturaţi în portul TEPCO între mai 2022 şi mai 2023. Cel puţin 90 la sută dintre peşti proveneau din zona digului interior, unde curge apa din din jurul reactoarelor topite ale TEPCO.

Eliberarea apelor uzate a fost aprobată în pofida potenţialului impact radiologic

Autoritatea de reglementare nucleară (NRA) din Japonia şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a Naţiunilor Unite au aprobat planul TEPCO de a evacua ape reziduale în Oceanul Pacific. Compania susţine că mişcarea este necesară pentru a "asigura spaţiul necesar pentru dezafectarea centralei".

Totuşi, procesul ar dura zeci de ani pentru a fi finalizat cu ajutorul unui sistem avansat de procesare a lichidelor (ALPS). La începutul lunii iulie, AIEA a declarat că planul ar avea un "impact radiologic neglijabil" asupra oamenilor şi mediului.

Paul Dorfman, de la Comitetul consultativ pentru protecţie radiologică din Irlanda, a avertizat că rapoarte precum cel privind peştele de stâncă contaminat sunt probabil departe de a se fi terminat.

"Companiile care cred şi pretind că anumite lucruri nu sunt dăunătoare pentru că este convenabil 'ucid literalmente planeta'", a declarat Celine-Marie Pascale, sociolog la Universitatea americană. Ea a adăugat că, de cele mai multe ori, interesele corporatiste "triumfă în detrimentul lumii".

Între timp, oficialii din Hong Kong au declarat că vor interzice importurile de alimente din 10 prefecturi din Japonia dacă apa reziduală va fi eliberată în august. Unii angrosişti chinezi au încetat deja să mai accepte importurile de fructe de mare din Japonia.

În afară de preocupările legate de cesiu, TEPCO a recunoscut că ALPS, pe care intenţionează să îl folosească, ar putea să nu fie suficient pentru a elimina izotopi precum cobaltul, plutoniul, ruteniul şi stronţiul. De asemenea, sistemul nu este capabil să elimine tritiul, izotopul radioactiv al hidrogenului.

În iunie, Masanobu Sakamoto, preşedintele JF Zengyoren - companiile japoneze de pescuit, a declarat că grupul nu susţine poziţia guvernului japonez potrivit căreia "o eliberare în ocean este singura soluţie".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor