Dezbatere pe tema condiţiilor din centrele de primire pentru imigranţii clandestini, în Italia (revista presei)

Epoch Times România
23.12.2013

Acţiunea celor patru imigranţi originari din ţări ale Maghrebului, care şi-au cusut buzele, sâmbătă, în semn de protest faţă de faptul că sunt blocaţi de multă vreme într-un centru din Roma, a redeschis în Italia dezbaterea asupra condiţiilor din aceste centre de primire pentru clandestini, informează luni presa din Peninsulă.

'Ruşinea din centrele de primire pentru clandestini', titrează La Repubblica de la Roma, care precizează că, sâmbăta trecută, în centrul de primire de la Ponte Galeria, de la periferia Romei (unde sunt găzduiţi circa 100 de imigranţi clandestini, bărbaţi şi femei, n.r.), patru bărbaţi provenind din Tunisia, cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, şi-au cusut gura cu un ac şi un fir scos dintr-o pătură, pentru a protesta împotriva condiţiilor în care sunt constrânşi să trăiască.

Această revoltă 'ne obligă să redeschidem dezbaterea naţională asupra centrelor cu condiţii inumane şi a unei legislaţii care îi asimilează pe cei care au fugit de războaie, violenţă şi sărăcie cu criminalii de război', declarase sâmbătă primarul capitalei italiene, medicul chirurg Ignazio Marino, potrivit principalului cotidian roman.

Publicaţia La Stampa din Torino notează faptul că în Italia există 13 astfel de Centre de identificare şi expulzare pentru clandestini (CIE), unul dintre acestea fiind cel din insula siciliană Lampedusa, aflat de asemenea în centrul polemicilor, după difuzarea, săptămâna trecută, din partea postului public de televiziune Rai 2, a unor imagini în care apăreau 12 imigranţi africani, bărbaţi şi femei, care, goi, erau 'dezinfectaţi' cu un puternic jet de apă, de autorităţile din acest centru, într-un hangar.

'Imaginile de la Lampedusa sunt inacceptabile', afirmase săptămâna trecută comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, anunţă principalul cotidian torinez.

O lege din 2002 a stabilit un sistem conform căruia numărul de imigranţi pe care îi poate primi Italia este fixat în funcţie de nevoile pieţei muncii şi de capacitatea ţării de integrare economică. În baza acestei legi (Legea Bossi-Fini, pe care guvernul condus de Enrico Letta a promis că o va modifica în cursul anului 2014, n.r.), au fost create, în anul 2008, Centrele de identificare şi expulzare (CIE). În aceste centre, imigranţii fără permis de şedere, care aşteaptă să fie expulzaţi din Italia, pot fi reţinuţi timp de cel mult 18 luni, dar, în majoritatea cazurilor, ei 'rămân blocaţi' pentru o perioadă mai mare de timp, comentează publicaţia amintită.

Laureata premiului Nobel pentru Pace din 1976, irlandeza Betty Williams, care a efectuat duminică o vizită în Italia, a solicitat abolirea actualei legi italiene asupra imigraţiei, Legea Bossi-Fini, potrivit cotidianului La Stampa.

Publicaţia Corriere della Sera din Milano relevă că, duminică, pentru a protesta împotriva condiţiilor de viaţă ale imigranţilor în centrele de primire din Italia, deputatul de origine marocană Khalid Chaouki, din Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), s-a 'închis' împreună cu imigranţii clandestini în Centrul din insula Lampedusa, în semn de solidaritate, declarând că reprezentanţii guvernului Letta ar trebui să vină la Lampedusa 'pentru a verifica la faţa locului condiţiile inumane în care trăiesc imigranţii'.

La rândul său, într-un interviu acordat duminică seară postului public de televiziune Rai 3, primarul insulei Lampedusa, doamna Giusi Nicolini, a declarat că, la ora actuală, în Centrul de primire din insula siciliană, care are o capacitate de 250 de locuri, sunt reţinuţi peste 700 de imigranţi, în condiţii igienice 'deosebit de dificile', conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor