Diaconescu şi Korodi susţin că anularea HG privind UMF Tg. Mureş poate avea impact în exterior

Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (ANDREAS SOLARO / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.05.2012

Ministrul de Externe demis, Cristian Diaconescu, şi fostul şef al Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Korodi Attila, au afirmat miercuri seară că anularea hotărârii care înfiinţează linia maghiară la UMF Tg. Mureş va avea un impact negativ la nivelul percepţiei capitalelor europene.

Diaconescu a ţinut să sublinieze că Guvernul Ungureanu este ”singurul Executiv din Europa şi spaţiul euro-atlantic doborât de o moţiune anti-etnică”.

”Probabil că dacă dorim să ne uităm atent la sensul valoric şi modul în care România se află astăzi poziţionată, alţii o s-o facă. Dacă nu dorim să ne uităm atent, ne priveşte, alţii o s-o facă, vom constata că acest semnal, sper singular, este preocupant”, a completat el, la TVR Info.

Diaconescu s-a declarat convins că, dacă executivul Ponta va anula HG privind UMF Tg. Mureş, decizia va avea un impact serios în exterior. El a spus că, până acum, România era considerată un succes privind raportarea la minorităţi şi era de ”neaşteptat” ca o astfel de temă privind restrângerea unor drepturi să revină.

Prezent în emisiune, Attila Korodi, fost preşedinte de politică externă a Camerei Deputaţilor, a comentat că aceste teme sunt sensibile. ”Ar fi păcat ca pentru lucruri gratuite să se uite urât la România capitalele europene. Românii nu au nicio vină, numai că unii calculează că aceasta ajută la cariera politică”, a comentat el.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat miercuri că în prima şedinţă a Guvernului Ponta va fi abrogată Hotărârea de Guvern privind UMF Târgu Mureş.

„Este prioritate absolută şi un lucru de nediscutat. Şi cred, sper să fi anunţat asta şi primul ministru, oricum e convenit că în prima şedinţă de Guvern una dintre măsurile care vor fi adoptate va fi anularea, abrogarea acelei hotărâri ” , a spus el.

„ Pentru că noi nu suntem nici caraghioşi, nici nu glumim, nici nu ne jucăm cu asemenea lucruri. În momentul în care am socotit că este o chestiune pentru care merită să plece un Guvern, una din cele trei pentru care am făcut moţiunea de cenzură, păi dacă a plecat Guvernul şi noi am venit la guvernare cum să păstrăm hotărârea asta de Guvern ? ” , a explicat Antonescu.

Preşedintele PNL a spus că nu are nimic împotrivă în a discuta cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, dar nu cu UDMR-ul pentru că UDMR nu este ,, prima parte ”. „Nu avem nimic împotrivă în a căuta înainte, a discuta cu reprezentanţii maghiari din mediul academic, nu cu UDMR-ul. Nu resping nicio discuţie cu UDMR pe subiect, dar nu e UDMR pe subiect, nu e UDMR prima parte ” , a susţinut preşedintele PNL.

Liberalul a spus că degeaba cei de la UDMR ,, i-au pus mâna în gât ” lui Ungureanu pentru a da HG, pentru că a căzut şi Guvernul Ungureanu, şi se va abroga şi prevederea privind UMF Târgu Mureş. „Pentru că PNL nu s-a dus la guvernare fiind sau nu să facă ordine în vreo universitate. Adică să întrebe în universitate care este părerea Senatului, care e părerea profesorilor, care e părerea studenţilor şi la urmă să le spună care este părerea PNL-ului. Asta s-a întâmplat şi este inacceptabil la Târgu Mureş, la UMF. Că a venit o forţă politică, adică UDMR-ul şi a spus: nu, nu ne interesează ce a spus Senatul, nu mă interesează autonomia universitară, noi îi punem mâna în gât lui Ungureanu şi trebuie să dea HG. I-a pus mâna în gât, a dat-o. Debeaba a dat-o, a căzut şi Ungureanu, se abrogă şi HG ”, a relatat Antonescu.

Preşedintele PNL a ţinut să precizeze că nu este exclusă vreo discuţie cu cei din comunitatea academică maghiară despre „ dorinţele ” lor. „Şi după aceea, orice discuţie normală despre posibilităţile de a răspunde unor aspiraţii sau unor dorinţe ale comunităţii academice maghiare nu sunt deloc excluse, ba sunt de dorit. Le-am purtat întotdeauna, vă reamintesc că şi noi, şi cei din PSD suntem oameni politici care am făcut foarte mult şi uneori cu riscuri electoarele pentru drepturile minorităţilor, în primul rând a celor maghiare din România. Dar se abrogă hotărârea în prima şedinţă de Guvern” , a conchis liberalul.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat miercuri că CExN al PSD nu a luat nicio decizie privind anularea Hotărârii de Guvern de înfiinţare a unei linii de predare maghiare la UMF Târgu-Mureş.

“Deciziile se iau marţi în şedinţa de Guvern, dacă noul Guvern primeşte votul de învestitură. Mi se pare neserios să vorbesc ca şi cum aş fi la guvernare”, a declarat Ponta. Întrebat dacă s-a luat totuşi o decizie politică în partid, Ponta a răspuns că acest lucru se va stabili la nivel de USL. “Nu, vom discuta la USL”, a declarat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor