"Diplomaţie" în stil comunist. Ambasadorul Chinei în Canada şi-a părăsit brusc postul şi a plecat la Beijing

Ambasadorul chinez în Canada, Cong Peiwu, care a fost în funcţie din 2019, şi-a părăsit postul şi s-a întors în China, 21 aprilie 2024
Ambasadorul chinez în Canada, Cong Peiwu, care a fost în funcţie din 2019, şi-a părăsit postul şi s-a întors în China, 21 aprilie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
22.04.2024

Ambasadorul chinez în Canada, Cong Peiwu, care a deţinut funcţia din 2019, şi-a părăsit postul şi s-a întors în China, a declarat duminică o sursă familiarizată cu această chestiune, vestea apărând în timpul vizitei unui diplomat canadian de rang înalt în naţiunea asiatică, transmite Reuters.

Detalii suplimentare cu privire la motivul pentru care şi-a părăsit postul nu au fost disponibile imediat. Ambasada Chinei la Ottawa nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ministerul de Externe chinez a declarat anterior că adjunctul ministrului de Externe Ma Zhaoxu a purtat discuţii cu ministrul adjunct de externe canadian în vizită, David Morrison, iar cei doi au discutat despre "relaţiile dintre China şi Canada şi alte probleme de interes şi preocupare reciprocă".

Plecarea ambasadorului chinez a fost raportată pentru prima dată de Globe and Mail. Detaşarea lui Cong s-a încheiat la 9 aprilie şi a fost o surpriză pentru unii membri ai corpului diplomatic din cauza plecării bruşte şi neanunţate, a precizat publicaţia, citând surse.

Relaţiile dintre Ottawa şi Beijing au devenit tensionate când poliţia canadiană a reţinut-o pe Meng Wanzhou, directorul financiar al gigantului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies, în baza unui mandat american. Ulterior, canadienii Michael Spavor şi Michael Kovrig au fost reţinuţi de China.

China îi reţinuse pe cei doi canadieni timp de peste 1.000 de zile, încontexul disputei dintre Ottawa, Washington şi Beijing. Bărbaţii au fost eliberaţi în 2021, în aceeaşi zi în care Departamentul de Justiţie al SUA a renunţat la cererea de extrădare a lui Meng şi aceasta s-a întors în China.

Beijingul şi Ottawa au fost, de asemenea, în dezacord în legătură cu alte probleme, cum ar fi legea chineză privind securitatea naţională în Hong Kong, pe care Canada a condamnat-o, şi presupusul amestec al Chinei în alegerile canadiene, suspiciuni pe care China le neagă şi pe care agenţiile guvernamentale canadiene le investighează.

Scandalul diplomatic de acum un an

În 2023, la începutul lunii mai, Canada l-a convocat pe ambasadorul Chinei, în timp ce guvernul lui Justin Trudeau lua în considerare expulzarea unui diplomat chinez acuzat de implicare într-o campanie de hărţuire împotriva unui parlamentar canadian şi a familiei acestuia, ca răzbunare pentru criticile aduse de deputat Beijingului.

La vremea aceea, ministrul de Externe, Mélanie Joly, declara în faţa unei comisii parlamentare că biroul său l-a convocat pe ambasadorul chinez Cong Peiwu pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de încercările de a se amesteca în politica internă a Canadei.

„Nu vom tolera nicio formă de interferenţă străină”, a spus ea, adăugând că „toate opţiunile sunt pe masă”.

Ce se întamplase? Deputatul Michael Chong fusese ţinta unei campanii de hărţuire condusă de chinezi atât împotriva lui, cât şi a familiei sale din Hong Kong.

Joly a calificat acuzaţiile de hărţuire împotriva lui Chong drept "inacceptabile", dar a prezentat şi provocările legate de expulzarea unui diplomat, confirmând informaţiile anterioare potrivit cărora guvernul crede că un diplomat de la consulatul chinez din Toronto, Zhao Wei, a jucat un rol în hărţuire şi ameninţări. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor