Directorul Serviciilor de Informaţii al SUA - Spionajul liderilor străini este un ”principiu fundamental”

James Clapper, 30 octombrie 2013
James Clapper, 30 octombrie 2013 (Mark Wilson / Getty Images)

Determinarea intenţiilor liderilor străini este principiul de bază al serviciilor de informaţii, explică directorul comunităţii serviciilor de informaţii din SUA (DNI), James Clapper, marţi, în timpul unei audieri la Camera Reprezentanţilor.

„Timp de 50 de ani de când lucrez în informaţii, a cunoaşte intenţiile liderilor este un lucru fundamental, a admis Clapper în cadrul unei audieri în faţa comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Declaraţia acestuia vine în contextul în care Germania este zguduită de scandalul interceptării sistematice a telefonului cancelarului german Angela Merkel.

O delegaţie UE se află la Casa Albă pentru a dezbate privind spionajul internaţional. Parlamentul European dezbate o nouă lege care va proteja mediul virtual de înregistrarea informaţiilor iar presa din Europa dezvlăuie cantitatea uriaşă a informaţiilor (din ţări europene) stocate de către serviiciile din SUA.

Principala misune a serviciilor de informaţii este de ”a determina dacă ceea ce spun (politicienii, n.r.) corespunde cu ceea ce se întâmplă. Pentru noi este indispensabil să ştim încotro merge ţara, care le este politica, cum are consecinţe asupra noastră într-o întreagă serie de domenii”, a adăugat Clapper, directorul structurii responsabile pentru 16 agenţii de informaţii americane, printre care şi NSA, care se ocupă de interceptarea comunicaţiilor.

James Clapper şi directorul NSA, generalul Keith Alexander au afirmat amândoi faptul că Statele Unite au susţinut acţiuni de spionaj la adresa aliaţilor săi cât şi a liderilor acestora.

”Deseori oamenii politici, care au fost şi care vor veni, nu sunt familiari cu modul exact în care operaţiunile de informaţii sunt executate. Şi aş adăuga că nu există nicio altă ţară în lume unde să existe acelaşi grad de supervizare a serviciilor de informaţii ca a noastră”, a spus acesta în faţa europarlamentarilor veniţi la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe