Scandalul interceptărilor telefonice: Cazul Merkel demonstrează "suspiciunea fără margini" a SUA

Epoch Times România
29.10.2013

Nu este vorba doar de telefonul mobil al Angelei Merkel. Cazul cancelarului federal german este unul reprezentativ pentru operaţiunile de spionaj electronic desfăşurate de Washington în întreaga lume, dar şi în ceea ce priveşte "suspiciunea fără margini" a SUA, comentează Frankfurter Allgemeine Zeitung, preluat de Courrier International.

"Tăceţi, duşmanul ascultă!", se spunea de ambele părţi ale frontului în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Desigur: la 60 de ani după război, fraza a fost readusă la suprafaţă, însă într-o altă formă: "Tăceţi, prietenul ascultă!", notează, ironic, cotidianul german.

Pentru veteranii "prieteniei germano-americane", acest lucru nu este unul nou. Astăzi, ei îşi clatină reprobator capetele grizonate în faţa naivităţii celor care refuză să creadă că serviciile secrete americane nu au şi prieteni, ci doar 'ţinte'. Pentru că, cel puţin din epoca de piatră, oamenii fac tot posibilul pentru a-şi spiona aproapele. Prin urmare, nu este chiar vina Angelei Merkel că a devenit ţinta interceptărilor, ea care foloseşte un mobil antediluvian, pe care nu mai poţi lua nici 5 euro la târgul de vechituri?

Aceste critici sunt mai mult sau mai puţin justificate. Cu toate acestea, scandalul cu interceptarea discuţiilor telefonice ale dnei Merkel, căreia i se reproşează fie naivitatea, fie ipocrizia, nu vizează doar conversaţiile sale profesionale, politice şi private.

Este evident că pentru americani telefonul cancelarului federal are mai multă importanţă ca acela al unui reprezentant al comunităţii germane gay. De altfel, acesta nu este singurul telefon pe care l-au ascultat americanii. Şi în Franţa milioane de convorbiri telefonice au fost interceptate, subliniază publicaţia germană.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, operaţiunea de spionaj electronic, a cărei ţintă a fost şi dna cancelar federal, este reprezentativă pentru ceea ce fac SUA pe plan global. Washingtonul nu mai are încredere în nimeni şi suspectează pe toată lumea. Excesele cauzate de această mefienţă generează şi mai multă neîncredere, nu doar din partea duşmanilor, ci şi în rândul aliaţilor.

SUA îşi arogă dreptul celui mai puternic din punct de vedere tehnologic. Chiar şi atlantişti convinşi vorbesc despre "un complex de superputere". Bun venit în lumea reală! - comentează cotidianul german.

Desigur, americanii şi europenii au, ca întotdeauna, mai multe puncte comune decât diferenţe. Ei au interese asemănătoare, mai ales în ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului islamist. Însă, nici acest lucru, nici jurămintele privind "comuniunea valorilor occidentale" nu-i împiedică pe americani să aibă în mod principal încredere doar în ei înşişi. Şi în serviciile lor de securitate, desigur.

Acest lucru este valabil şi pentru Barack Obama, primit de zeci de mii de berlinezi entuziasmaţi, în timp ce "microfoanele" de la ambasada Germaniei funcţionează în ritm susţinut, conchide cotidianul german.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor