Doi studenţi au realizat o aplicaţie care îţi facilitează deplasarea în Bucureşti

RATB
RATB (Epoch Times România)

În anul 2010, doi studenţi au dezvoltat o aplicaţie care te ajută uşurează deplasarea bucureştenilor în Capitală. Astfel, cu ajutorul TransportUrban.ro oricine poate introduce punctul de plecare şi destinaţia, iar aplicaţia îţi indică rapid mijloacele de transport cu care te poţi deplasa. Totodată, sistemul îţi arată şi la ce distanţa de metrou e staţia de RATB, cât şi intervalul de timp la care circulă autobuzul pe care vrei să-l iei, notează b365.ro.

Aplicaţia a început pentru cei doi tineri ca un hobby în care au investit mult timp şi pasiune. Ideea i-a venit, acum trei ani, unuia dintre studenţi, Emil, care pe atunci era în anul II la Politehnică. Astfel, după ce a venit în Bucureşti pentru studii şi după ce şi-a dat seama că şi alţi colegi aveau această problemă, Emil a dezvoltat un site, al cărui algoritm îi aparţine în totalitate, care îţi arată cum poţi ajunge rapid dintr-un punct în altul al Capitalei.

"Mi-am dat seama că sunt mulţi care ar beneficia de o astfel de o aplicaţie, mai ales că, în Occident, asta-i ceva normal", a explicat Emil.

La câteva zile după aceea, Emil a vorbit despre ideea sa cu Tudor, un vechi şi bun prieten. Acesta era şi el venit şi el la rândul său la în Bucureşti pentru studii, încât a înţeles cât de utilă ar fi o astfel de aplicaţiei. Prin urmare, Tudor s-a apucat să adune informaţii despre rute pentru site. Unele le-a preluat de pe alte site-uri, altele prin forţe proprii, respectiv umblând efectiv câteva zile cu autobuze şi tramvaie, prin tot felul din cartiere.

Tudor actualizează şi în prezent aceste rute, atunci când un autobuz îşi schimbă traseul sau intervalul de circulaţie: "Deci dacă-i ceva incorect acolo, să ştiţi că eu sunt de vină, dar nu prea se întâmplă să fie”, a precizat studentul.

Toate informaţiile sunt actualizate permanent, astfel încât aplicaţia are un nivel ridicat de acurateţe. De asemenea, cei doi studenţi au purtat discuţii cu reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) pentru ca aceştia să-i anunţe din timp atunci când schimbă traseele autobuzelor, pentru a le putea actualiza şi ei pe site într-un timp cât mai scurt.

"Eu verific mereu site-ul RATB, ca să văd ce modificări apar. Dar, dacă ei dau comunicatul la ora 7 dimineaţa şi eu îl pun pe site la 7:30, poate-au fost deja oameni care, în jumătatea asta de oră, s-au luat după traseul vechi al autobuzului care şi-a schimbat ruta şi nu prea-i ok. De-aia ideal ar fi să aflăm chestiile astea dinainte", spune Tudor.

Site-ul a trecut prin mai multe etape până să ajungă la forma în care îl găsim acum. Astfel, prima variantă a aplicaţiei a fost lansată în luna ianuarie a anului 2010. Pe parcurs, cei doi au actualizat încontinuu site-ul până în octombrie 2011, când i-au modificat interfaţa, au introdus opţiuni noi în materie de utilizabilitate, estimări de timp şi distanţe şi posibilitatea pentru utilizator să-şi salveze traseele favorite.

Cât despre traseele favorite, cei doi studenţi doresc să finalizeze până la sfârşitul acestui an o opţiune prin care fiecare utilizator care îşi alege ca rută favorită o anumită linie de autobuz, să primească o notificare pe telefon în caz că linia respectivă îşi schimbă într-o zi traseul.
Notificarea poate să vină pe telefon, întrucât au lansat TransportUrban.ro şi ca aplicaţie pentru smartphone, în sistem Android, IOS, Windows Phone şi urmează să fie pus la punct şi pentru Symbian.

Prin urmare, după ce o persoană îşi descarcă aplicaţia pe telefonul mobil, o poate folosi la fel de uşor cum o utilizează pe web. În plus, opţiunea te ajută să trimiţi informaţiile şi unui prieten, care nu are această aplicaţie. Astfel, printr-un buton rapid poţi trimite prin sms sau poţi trimite de asemenea prin e-mail.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură