Dosarul "sex cu minore". Dan Diaconescu pierde procesul cu presa/ Trebuie să plătească avocaţii structurilor media

Dan Diaconescu
Dan Diaconescu (YouTube Screenshot)
Ana Ion
16.01.2024

Fostul patron al OTV Dan Diaconescu a pierdut procesul cu cele 24 de televiziuni şi publicaţii din presa scrisă şi online pe care le dăduse în judecată pentru a le obliga să nu mai publice detalii din ancheta în care este cercetat de procurori pentru sex cu minore.

El a acuzat în mai 2023 că este supus unui „linşaj mediatic” şi este „denigrat şi defăimat” în mass-media.

Printre televiziunile chemate în judecată se află Pro TV, Antena 1 şi Antena 3, Kanal D, România TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea Plus, alături de publicaţiile Adevărul, Hotnews, G4 Media, Gândul, DC News şi trustul Ringier România.

Sentinţa dată marţi de magistraţii de la Judecătoria Sector 1 nu este definitivă şi îi cere lui Diaconescu să le plătească structurilor media avocaţii angajaţi pentru această cauză. Sumele plătite avocaţilor variază între 2.500 şi 10.000 de lei pentru fiecare televiziune sau ziar.

Dan Diaconescu reclama că posturile de televiziune şi presa scrisă şi online au diseminat în spaţiul public informaţii nepublice/confidenţiale din dosarul în care este cercetat de Parchetul Judecătoriei Constanţa, respectiv imagini cu victimele minore, stenograme, interceptări, fragmente din declaraţii.

„Reclamantul a devenit subiectul unei virulente campanii de presă, victimă a unui adevărat linşaj mediatic”, scrie Dan Diaconescu în cererea de chemare în judecată.

„Prin campania de presă negativă exercitată de părţi, nu numai că s-a atentat la imaginea, numele, reputaţia şi activitatea profesională a reclamantului, fiind defăimat şi denigrat, aducându-se grave prejudicii de imagine, prin încălcarea prezumţiei de nevinovăţie, dar au fost diseminate/divulgate în spaţiul public date şi informaţii cu caracter nepublic/confidenţial din dosarul penal nr.1865/P/2023 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa”, susţine fostul patron de la OTV.

În acţiunea depusă în instanţă, Diaconescu solicită magistraţilor să le interzică publicaţiilor reclamate să mai difuzeze informaţii despre dosarul în care este anchetat penal, iar dacă nu se supun, atunci să-i plătească daune de 1.000 lei/zi.

De asemenea, el cerea înlăturarea tuturor materialelor audio/video şi scrise care fac referire la informaţii din dosarul său, sub aceeaşi sancţiune – 1.000 lei/zi.

Mai mult, Dan Diaconescu vrea ca televiziunile şi publicaţiile să nu mai facă nicio referire „defăimătoare” la adresa lui şi să nu mai utilizeze apelative sau diverse descrieri care l-ar viza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor