Duelul Obama-Romney, candidatul republican câştigă prima rundă (presa italiană)

Preşedintele Barack Obama şi candidatul republican Mitt Romney.
Preşedintele Barack Obama şi candidatul republican Mitt Romney. (STF / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.10.2012

Alegerile prezidenţiale din SUA şi prima dezbatere dintre preşedintele Barack Obama şi candidatul republican Mitt Romney, desfăşurată la Denver miercuri, şi câştigată în mod net de candidatul republican, se află joi pe primele pagini ale publicaţiilor din Italia.

'Romney câştigă prima dezbatere: un gol care poate schimba rezultatul meciului', titrează La Repubblica de la Roma, care publică un lung comentariu al corespondentului din SUA, Vittorio Zucconi, care susţine că Obama a rămas 'pasiv şi a încasat fără să reacţioneze toate loviturile date de fostul guvernator din Massachusetts'.

'Dacă Obama va pierde Casa Albă pe 6 noiembrie, acest lucru se va întâmpla şi din cauza primei dezbateri de la Denver, care a marcat pentru preşedintele american o înfrângere netă. Romney a făcut tot ceea ce trebuie să facă o echipă de fotbal care vrea să câştige un meci: a atacat, a atacat, a atacat, surprinzându-i şi pe cei mai pesimişti susţinători. Dezbaterea de la Denver va putea fi golul care va schimba meciul republicanilor', potrivit principalului cotidian roman.

Obama a încasat toate loviturile fără a reacţiona, demonstrând o pasivitate 'foarte puţin prezidenţială', confirmată şi de 'Limbajul corpului şi de expresiile chipului. Nu a făcut gafe, nu a spus enormităţi care vor rămâne în istoria americană, dar a suportat agresivitatea lui Romney fără a reacţiona'. Obama 'ţinea privirea în jos, lansa zâmbete care nu păreau a fi sincere, dădea explicaţii complicate şi lungi, părea un non-lider', relatează publicaţia amintită.

Primele sondaje înregistrate în SUA după dezbaterea de la Denver îl indică pe Romney ca pe adevăratul învingător şi va fi interesant de observat care va fi reacţia opiniei publice din SUA, în următoarele zile, şi cum se vor modifica sondajele de opinie. Dar nimeni nu se aştepta la un Obama atât de pasiv şi un Romney atât de 'eficace şi de viu'. 'Scaunul gol al candidaturii republicane a fost ocupat, în timp ce fotoliul din Biroul Oval de la Casa Albă părea a fi deşert', comentează corespondentul din SUA al cotidianului roman menţionat.

Va fi interesant de văzut cum vor reacţiona americanii, deoarece 'ei nu aleg un administrator de bloc, un economist sau un ideolog, ei aleg un lider care să-i reprezinte în lume, şi, din acest punct de vedere, miercuri la Denver, Obama a dat faliment. Vestea bună este că Obama mai are la dispoziţie alte două dezbateri, viitoarea fiind pe 16 octombrie. Şi atunci nu va putea fi mai rău decât miercuri în Colorado', conchide jurnalistul Vittorio Zucconi.

'Obama se apără, Romney câştigă primul duel', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că Romney, candidatul republican, a fost mai convingător asupra temelor economice, în timp ce actualul preşedinte nu i-a convins pe alegători nici când a vorbit despre reforma sanitară. După un sondaj difuzat de CNN, 67% dintre alegătorii americani au declarat că Romney a câştigat prima dezbatere. Cu 34 de zile înainte de alegerile prezidenţiale, Obama şi Romney au discutat despre taxe, locuri de muncă, deficit şi sănătate, dar numai 25% dintre americani au fost convinşi de Obama.

Barack Obama a fost trădat şi de limbajul corpului, l-a ignorat pe interlocutor în timp ce vorbea, a fost timid şi pasiv, nu a citat gafele făcute de Romney în campania electorală, în timp ce candidatul republican a fost agresiv şi mult mai sigur. Pentru Romney, această dezbatere era fundamentală pentru a răsturna rezultatul sondajelor de opinie la nivel naţional, în care Obama conducea cu 49% faţă de 46%, opinează publicaţia amintită.

Obama mai are două posibilităţi pentru a se reface, pe 16 octombrie la New York şi pe 22 octombrie în Florida, precizează Corriere della Sera.

'Denver: Obama nu îi convinge pe alegătorii americani', titrează La Stampa din Torino, care scrie că, în prima dezbatere pentru alegerile prezidenţiale din SUA, republicanul a atacat timp de 90 de minute, vorbind despre economie, deficit, locuri de muncă şi sănătate, în timp ce preşedintele s-a apărat, incapabil să ia iniţiativa. În duelul Obama-Romney, prima rundă a fost câştigată, în mod clar, de candidatul republican.

'Unde era miercuri Obama?', se întreabă corespondentul în SUA al publicaţiei torineze, care descrie dezbaterea de la Denver ca pe 'un adevărat dezastru pentru preşedintele american'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor