După luni de stagnări, Camera Reprezentanţilor din SUA adoptă pachetul de ajutor de 61 de miliarde USD pentru Ucraina

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite
Camera Reprezentanţilor din Statele Unite (TIM SLOAN / AFP / Getty Images)
Redacţia
21.04.2024

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă, cu un larg sprijin bipartizan, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care oferă asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în ciuda obiecţiilor acerbe ale republicanilor de linie dură, transmite Reuters.

Legislaţia trece acum la Senat, majoritar democrat, care a adoptat o măsură similară în urmă cu mai bine de două luni. Liderii americani, de la preşedintele democrat Joe Biden până la principalul republican din Senat, Mitch McConnell, l-au îndemnat pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, aflat în dificultate, să supună la vot această lege.

Senatul urmează să înceapă marţi să examineze proiectul de lege adoptat de Cameră, cu unele voturi preliminare în după-amiaza respectivă. Adoptarea finală era aşteptată în cursul săptămânii viitoare, ceea ce ar deschide calea pentru ca Biden să o semneze şi să o transforme în lege.

Proiectele de lege prevăd 60,84 miliarde USD pentru ajutorul destinat Ucrainei, inclusiv 23 de miliarde de dolari pentru refacerea armelor, stocurilor şi instalaţiilor americane; 26 de miliarde de dolari pentru Israel, inclusiv 9,1 miliarde de dolari pentru probleme umanitare, şi 8,12 miliarde de dolari pentru zona Indo-Pacific, inclusiv Taiwan.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a exprimat mulţumirile, afirmând că legislatorii americani au acţionat pentru a menţine "istoria pe drumul cel bun".

"Proiectul de lege vitală privind ajutorul american adoptat astăzi de Camera Reprezentanţilor va împiedica extinderea războiului, va salva mii şi mii de vieţi şi va ajuta ambele noastre naţiuni să devină mai puternice", a declarat Zelenski pe X.

Administraţia Biden finalizează deja următorul pachet de asistenţă pentru Ucraina, astfel încât să poată anunţa noua tranşă de ajutor imediat după ce proiectul de lege va deveni lege, pentru a răspunde nevoilor urgente ale Ucrainei pe câmpul de luptă, a declarat un oficial de la Casa Albă.

Nu a fost clar cât de repede se va epuiza noua finanţare militară pentru Ucraina, ceea ce va provoca probabil apeluri pentru noi acţiuni din partea Congresului.

Biden, care a îndemnat Congresul încă de anul trecut să aprobe ajutorul suplimentar pentru Ucraina, a spus într-o declaraţie: "Acesta vine într-un moment de mare urgenţă, în condiţiile în care Israelul se confruntă cu atacuri fără precedent din partea Iranului şi Ucraina este bombardată în mod continuu de Rusia".

Votul privind adoptarea finanţării pentru Ucraina a fost de 311-112. În mod semnificativ, 112 republicani s-au opus legislaţiei, şi doar 101 au susţinut-o.

În timpul votului, mai mulţi parlamentari au fluturat mici steaguri ucrainene, în timp ce a devenit clar că acest element al pachetului se îndrepta spre adoptare. Johnson i-a avertizat pe legislatori că aceasta a fost o "încălcare a decorului".

Între timp, acţiunile Camerei în timpul unei sesiuni rare de sâmbătă au pus în evidenţă unele fisuri pentru ceea ce în general este un sprijin solid pentru Israel în cadrul Congresului. În ultimele luni, democraţii progresişti şi-au exprimat furia faţă de guvernul Israelului şi faţă de modul în care acesta a condus războiul din Gaza.

La votul de sâmbătă, în care ajutorul pentru Israel a fost adoptat cu 366-58, 37 de democraţi şi 21 de republicani s-au opus.

Adoptarea legislaţiei mult aşteptate a fost urmărită îndeaproape de contractorii americani din domeniul apărării, care ar putea obţine contracte uriaşe de furnizare de echipamente pentru Ucraina şi alţi parteneri americani.

Johnson a ales în această săptămână să ignore ameninţările de destituire din partea membrilor liniei dure a majorităţii fracţionată 218-213 şi să împingă înainte măsura care include finanţarea Ucrainei, întrucât aceasta se chinuie de doi ani să lupte împotriva unei invazii ruseşti.

Pachetul neobişnuit de patru proiecte de lege include, de asemenea, o măsură care vizează o ameninţare de interzicere a aplicaţiei de socializare TikTok, deţinută de chinezi, şi potenţialul transfer către Ucraina de bunuri ruseşti confiscate.

Unii republicani de linie dură care şi-au exprimat opoziţia puternică faţă de un ajutor suplimentar pentru Ucraina au susţinut că Statele Unite nu şi-l pot permite, având în vedere datoria naţională în creştere de 34.000 de miliarde de dolari. Aceştia au evocat în mod repetat ameninţarea cu destituirea lui Johnson, care a devenit speaker în octombrie, după ce predecesorul său, Kevin McCarthy, a fost înlăturat de adepţii liniei dure a partidului.

"Nu este o legislaţie perfectă, nu este legislaţia pe care am fi scris-o dacă republicanii ar fi fost la conducerea atât a Camerei, cât şi a Senatului şi a Casei Albe. Acesta este cel mai bun produs posibil pe care îl putem obţine în aceste circumstanţe pentru a ne ocupa de aceste obligaţii cu adevărat importante", a declarat Johnso reporterilor, vineri.

Bob Good, preşedinte al grupului Freedom Caucus din Camera Reprezentanţilor, de linie dură, a declarat vineri reporterilor că proiectele de lege reprezintă o "alunecare în abisul unei crize fiscale mai mari şi a unor politici de ultimă oră pentru America, care îi reflectă pe Biden şi pe (liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck) Schumer şi pe (liderul democrat din Camera Reprezentanţilor, Hakeem) Jeffries, şi nu reflectă poporul american".

Dar candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, care are o influentă uriaşă în partid, şi-a exprimat la 12 aprilie sprijinul pentru Johnson şi, într-o postare de joi pe reţelele de socializare, a declarat că supravieţuirea Ucrainei este importantă pentru SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor