Erdogan continuă epurarea: Turcia concediază alţi peste 2.700 de funcţionari publici

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)
Andrei Popescu
25.12.2017

Turcia a concediat peste 2.756 de angajaţi din instituţii publice pentru presupuse legături cu grupuri teroriste, în condiţiile în care Ankara continuă campania de epurare a opoziţiei şi a persoanelor implicate sau suspectate de implicare într-un puci eşuat din 2016 ce a urmărit înlăturarea regimului Erdogan.

Conform unui decret guvernamental publicat sâmbătă în Gazeta Oficială, printre angajaţii concediaţi se numără 634 de militari, 360 de jandarmi şi 150 cadre didactice universitare şi alte persoane din mediul universitar.

Autorităţile turce au declarat că lovitura de stat eşuată din iulie 2016 a fost orchestrată de clericul Fethullah Gulen, care trăieşte în autoexil în statul american Pennsylvania.

Premierul turc Binali Yildirim a afirmat recent că 110.000 de noi funcţionari publici vor fi angajaţi în 2018.

După evenimentele de anul trecut, peste 110.000 de persoane au fost concediate sau suspendate din posturi, iar aproximativ 50.000 au fost arestate din cauza presupuselor lor legături cu Gulen sau alte grupuri militare.

Gulen a negat implicarea în puciul eşuat, în care au murit 240 de persoane.

Guvernul susţine că această campanie este necesară pentru a contracara pericolul continuu prezentat de susţinătorii mişcării lui Gulen.

Totuşi, critici ai preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi grupuri pentru drepturile omului au afirmat că preşedintele turc foloseşte tentativa de lovitură de stat ca pretext pentru a-şi consolida poziţia de lider autoritar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor