Erdogan: Rusia şi Turcia vor decide grupurile radicale ce vor pleca din regiunea siriană Idlib

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Getty Images)

Turcia şi Rusia vor decide împreună care grupuri radicale ar trebui să plece de pe teritoriul zonei demilitarizate din provincia siriană Idlib, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un articol publicat duminică.

“În timpul negocierilor din Soci referitoare la Idlib, am decis să creăm o zonă demilitarizată între teritoriile controlate de opoziţie şi regim. Opoziţia va rămâne pe teritoriile pe care le ocupă. Ne asigurăm că grupurile radicale, desemnate de Turcia împreună cu Rusia, nu vor putea să opereze în regiune”, a scris Erdogan în articolul său pentru publicaţia rusească Kommersant.

Preşedintele turc a mai afirmat că Washingtonul continuă să susţină Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG) şi Partidul Uniunea Democrată (PYD) din Siria, subminând astfel echilibrul regiunii.

“Din păcate, vedem că sprijinul major furnizat recent, în special de către Statele Unite, forţelor YPG şi PYD se menţine. Astfel de paşi, care afectează echilibrul din regiune şi pacea dintre popoare din zonă trebuie să înceteze”, a scris Erdogan în articolul său de opinie.

Erdogan a afirmat din nou că Turcia acordă o mare importanţă eliberării zonelor controlate de PYD şi de Forţele Democrate Siriene (FDS), care sunt conduse de kurzi. În plus, preşedintele turc şi-a exprimat speranţa că Rusia va susţine Turcia în lupta sa împotriva PYD şi FDS, care sunt considerate grupuri teroriste de către Ankara, dar nu şi de Moscova.

“De asemenea, sperăm ca Rusia să susţină lupta Turciei cu astfel de organizaţii teroriste precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PYD şi FDS, şi cred că ţările noastre învecinate ar trebui să aibă un punct de vedere comun asupra circumstanţelor care ne ameninţă securitatea”, a precizat Erdogan.

Lunea trecută, preşedintele rus Vladimir Putin şi Erdogan s-au întâlnit în staţiunea rusească Soci şi au semnat un acord privind crearea, de-a lungul liniei de contact dintre opoziţia înarmată şi forţele guvernamentale, a unei zone demilitarizate cu o lăţime de 15 până la 20 km în jurul provinciei Idlib până la 15 octombrie. În plus, toate armele grele operate de grupurile rebele trebuie să fie scoase din acea zonă până în 10 octombrie, mai stipulează acordul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe