Erdogan: Turcia nu renunţă la achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că este exclus ca Turcia să se retragă din acordul cu Rusia privind cumpărarea sistemelor de apărare antirachetă S-400, potrivit Reuters.

În interviul acordat reporterilor luni dimineaţă, Erdogan a mai afirmat că oferta Statelor Unite de a vinde Turciei rachete Patriot nu este la fel de bună comparativ cu a ruşilor.

“Există un anumit pas pe care l-am făcut, există un acord aici şi nu renunţăm”, a afirmat Erdogan. “Este exclus să ne retagem din acord”.

Acordul Turciei privind achiziţionarea de sisteme S-400, care ar putea fi livrate în câteva săptămâni, a alarmat Washingtonul şi alţi aliaţi occidentali ai Turciei din NATO, care susţin că armele ruseşti nu sunt compatibile cu reţeaua de apărare a alianţei militarei vestice şi reprezintă o ameninţare pentru avioanele de vânătoare americane F-35, pe care Ankara doreşte de asemenea să le cumpere.

Erdogan a declarat că Turcia a propus crearea unor grupuri împreună cu SUA pentru a lucra la soluţionarea acestei probleme, fără a preciza ce răspuns a dat Washingtonul. De asemenea, preşedintele turc a precizat că a discutat de asemenea despre oferta SUA privind rachetele Patriot.

“Totuşi, din păcate, partea americană nu ne-a prezentat o ofertă la fel de bună precum sistemele S-400”, a afirmat liderul turc.