Erdogan: Turcia nu renunţă la achiziţionarea sistemului rusesc S-400

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adam Berry / Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marţi că este exclus ca Turcia să se retragă din acordul cu Rusia privind cumpărarea sistemelor de apărare antirachetă S-400, potrivit Reuters.

În interviul acordat reporterilor luni dimineaţă, Erdogan a mai afirmat că oferta Statelor Unite de a vinde Turciei rachete Patriot nu este la fel de bună comparativ cu a ruşilor.

“Există un anumit pas pe care l-am făcut, există un acord aici şi nu renunţăm”, a afirmat Erdogan. “Este exclus să ne retagem din acord”.

Acordul Turciei privind achiziţionarea de sisteme S-400, care ar putea fi livrate în câteva săptămâni, a alarmat Washingtonul şi alţi aliaţi occidentali ai Turciei din NATO, care susţin că armele ruseşti nu sunt compatibile cu reţeaua de apărare a alianţei militarei vestice şi reprezintă o ameninţare pentru avioanele de vânătoare americane F-35, pe care Ankara doreşte de asemenea să le cumpere.

Erdogan a declarat că Turcia a propus crearea unor grupuri împreună cu SUA pentru a lucra la soluţionarea acestei probleme, fără a preciza ce răspuns a dat Washingtonul. De asemenea, preşedintele turc a precizat că a discutat de asemenea despre oferta SUA privind rachetele Patriot.

“Totuşi, din păcate, partea americană nu ne-a prezentat o ofertă la fel de bună precum sistemele S-400”, a afirmat liderul turc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe