Eugen Carpov a avut astăzi o întrevedere cu reprezentantul OSCE

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)
Ana Chitoroagă
25.03.2014

În contextul pregătirilor pentru următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, planificată pentru 10-11 aprilie curent, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut astăzi 25 martie, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, ambasadorul Radojko Bogojevic.

În cadrul întrevederii cei doi au discutat despre evoluţiile regionale legate de situaţia din Ucraina, precum şi situaţia actuală în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, iar Carpov a subliniat importanţa continuării dialogului în cadrul mecanismelor existente şi s-a exprimat în favoarea menţinerii consultărilor la toate nivelurile, inclusiv prin implicarea activă a partenerilor internaţionali din proces, potrivit Moldpres.

Potrivit lui Carpov, Chişinăul este interesat în rezolvarea problemelor cu care se confruntă şcolile cu predare în grafia latină şi accesul fermierilor la terenurile aflate după traseul Tiraspol-Camenca, şi a menţionat că la 1 aprilie la Chişinău va avea loc o şedinţă a reprezentanţilor politici, în cadrul căreia partea moldovenească va aborda subiectele în cauză.

Reprezentantul Special al OSCE, Radojko Bogojevic, a notat necesitatea menţinerii dialogului politic activ între actorii implicaţi în procesul de reglementare, în conformitate cu principiile şi procedurile negocierilor în formatul „5+2” şi a asigurat că la formularea agendei pentru următoarea rundă de negocieri se va ţine cont de viziunile Chişinăului şi Tiraspolului, cu respectarea rigorilor internaţionale.

Tot astăzi Radojko Bogojević a avut o întrevedere şi cu viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Chiveri, unde au abordat per ansamblu situaţia privind procesul de soluţionare a conflictului transnistrean, inclusiv în contextul evoluţiilor din Ucraina, în acest sens, partea moldovenească exprimându-şi speranţa că situaţia din regiune nu va avea un impact semnificativ asupra reglementării transnistrene.

În cadrul discuţiilor, Chiveri a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova pentru continuarea dialogului în cadrul formatelor existent, şi a reiterat importanţa iniţierii discuţiilor în formatul 5+2 pe marginea aspectelor politice şi de securitate ale reglementării transnistrene. Totodată, au fost trecute în revistă problemele sectoriale aflate pe agenda de negocieri.

În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, Reprezentantul special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Radojko Bogojevic, va efectua o vizită la Tiraspol la 26 martie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor