Expert din R.Moldova: Lipsa de comunicare eficientă din partea autorităţilor nu va ajuta la combaterea pandemiei

Valeriu Paşa, expert WatchDog.md
Valeriu Paşa, expert WatchDog.md (europalibera.org)

Activistul civic Valeriu Paşa consideră că briefing-urile susţinute de către autorităţi în contextul pandemiei cu virusul Wuhan nu fac claritate asupra multor lucruri, în consecinţă se creează confuzie în societate. „Numărul de cazuri suspecte anunţate pentru o zi nu corespunde de fiecare dată cu umărul de teste raportate a doua zi (ceea ce probabil are o explicaţie logică, dar să ştim şi noi).

„Băi, urgenţilor! Cum naiba vreţi să vă asculte oamenii dacă voi nu le vorbiţi? Vitalie Dragancea sau cine acolo la voi este responsabil „până la glande” de comunicare? Priviţi briefing-urile şi spuneţi-mi ce aţi înţeles. Voi înţelegeţi estimativ pe ce lume trăiţi?, scrie acesta pe pagina sa de Facebook.

În opinia expertului, dacă Guvernul de la Chişinău nu va da dovadă de transparenţă, nu va primi încrederea cetăţenilor. Astfel, drept condiţii obligatorii zilnic ar trebui să fie prezentate clar cifrele: „Câte teste au fost realizate la fiecare 12 ore şi de la începutul testării. Câte teste sunt în stoc. Numărul de îmbolnăviri şi dacă se cunoaşte pentru fiecare caz sursa îmbolnăvirii.”

De asemenea, localitatea şi vârsta bolnavilor, mai ales localitatea. Zonele cu măsuri speciale - gen carantina de la Bălceana (apropo, în afară de primar, măcar un demnitar a recunoscut acest carantin pe care au încercat să îl ascundă?) Fiecare măsură restrictivă să fie explicată clar - în ce constă, de ce este nevoie de ea.

În context, activistul atenţionează că televiziunea Moldova 1 pe timp de carantină a scos angajaţii forţat la lucru, inclusiv cei care pot lucra perfect de acasă. Aceştia nu au mască, nici alte metode de protecţie. O bună parte sunt de vârste avansate, uneori şi peste 70.

„Dacă o instituţie publică menită să informeze populaţia despre măsurile de oprire a crizei nu le respectă, cât de calitativ va informa cetăţenii? Acum (pe timp de urgenţă) Comisia Situaţii Excepţionale în frunte cu premierul Chicu poate să o substituie pe Ecaterina Stratan în 5 minute, pentru ineficienţă şi abuz. Dar o va face? Ce vrea Chicu mai tare, să oprească criza, sau să nu o supere pe cea care îl linge atât de dulce pe Dodon?”, a adăugat activistul.

În concluzie, Valeriu Paşa a ţinut să sublinieze că oamenii trebuie să simtă responsabilitatea, pentru asta trebuie să înţeleagă de ce trebuie să facă sau să nu facă ceva. „Cu amenzi şi umflat de „bolfe (obraz n.r.) prezidenţiale” nu îi convingeţi. Comunicarea sinceră şi eficientă va face jumătate din lucru. Poate salva vieţi.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe