Explozie puternică într-un district turistic din Istanbul. Cel puţin 10 morţi

Un atac sinucigaş cu bombă a zguduit piaţa Sultanahmet din centrul Istanbulului, o atracţie turistică majoră, ucigând cel puţin 10 persoane. Printre răniţi s-au aflat şi cetăţeni germani şi norvegieni.
Ambulanţe, pompieri şi forţe de ordine se află la scena unui atentat sinucigaş din Istanbul, 12 ianuarie 2016.
Ambulanţe, pompieri şi forţe de ordine se află la scena unui atentat sinucigaş din Istanbul, 12 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Explozia a fost declanşată marţi, în jurul orei locale 10 a.m., într-un parc situat lângă istorica Moschee Albastră.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, după o întâlnire de urgenţă privind securitatea, că sinucigaşul cu bombă era de origine siriană, fără a specifica însă dacă atacul a fost efectuat de militanţi islamişti ai Statului Islamic.

Guvernatorul din Istanbul a declarat că 10 persoane au fost ucise şi cel puţin 15 rănite, conform Deutsche Welle.

Şase germani, precum şi cetăţeni norvegieni, sud-coreeni şi peruvieni, s-au aflat printre răniţii trataţi la spitalele locale, a raportat CNN.

Poliţia a izolat zona şi a închis traficul pentru a permite ambulanţelor să sosească la faţa locului.

Ministerul german de Externe şi-a avertizat cetăţenii să evite zonele aglomerate şi turistice, susţinând că sunt aşteptate alte ciocniri violente şi atacuri teroriste în întreaga Turcie.

Citând securitatea naţională, guvernul turc a emis o interdicţie temporară asupra ştirilor despre această explozie, forţând organizaţiile media să nu mai raporteze despre subiect.

În urmă cu un an, într-un alt incident, o femeie s-a aruncat în aer în apropierea unei secţii de poliţie din piaţa Sultanahmet, provocând moartea unui poliţist. Iniţial, atacul a fost revendicat de o grupare de extremă stânga, dar ulterior s-a dovedit că la originea sa s-au aflat militanţi islamişti, susţine Agerpres.

De asemenea, în urmă cu câteva luni, a avut loc un dublu atentat sinucigaş în faţa gării centrale din Ankara, provocând moartea a 103 persoane. Atacul a fost atribuit grupării jihadiste Statul Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe