Fiica unui fost preşedinte iranian, arestată pentru “incitare” la revolte în Teheran

Fiica fostului preşedinte iranian Rafsanjani, Faezeh Hashemi(arhiva).
Fiica fostului preşedinte iranian Rafsanjani, Faezeh Hashemi(arhiva). (BEHROUZ MEHRI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
28.09.2022

Fiica fostului preşedinte iranian Akbar Hashemi Rafsanjani a fost arestată marţi seară pentru că ar fi "incitat la revolte" în urma morţii unei tinere de 22 de ani în custodia "poliţiei moravurilor".

Faezeh Hashemi a fost arestată pentru "instigare la revolte în estul Teheranului", anunţă agenţia semioficială de ştiri iraniană Tasnim iar "provocările" nu au reuşit să scoată oamenii în stradă, relatează Anadolu.

Teheranul şi alte mari oraşe iraniene au fost zguduite de proteste furioase de la moartea lui Mahsa Amini în arestul poliţiei săptămâna trecută, după ce tânăra a fost reţinută de poliţia moravurilor pentru că "se îmbrăca necorespunzător".

În ultimele zile, protestele au luat o turnură violentă, soldată cu cel puţin 41 de morţi, inclusiv civili şi ofiţeri de poliţie. Sute de persoane au fost, de asemenea, arestate, inclusiv activişti.

Hashemi, în vârstă de 59 de ani, o activistă proeminentă pentru drepturile femeilor, are un istoric de confruntări cu agenţiile de securitate iraniene pentru presupuse activităţi "antiguvernamentale".

În luna iulie a acestui an, ea a fost acuzată de "activitate de propagandă împotriva Republicii Islamice" pentru comentarii făcute într-un interviu privind eliminarea Corpului Gardienilor Revoluţiei Islamice (IRGC) de pe lista organizaţiilor teroriste străine a Departamentului de Stat al SUA.

De asemenea, ea ar fi spus că Profetul Mahomed al Islamului a cheltuit banii "soţiei sale, femeia de afaceri" Khadija, ceea ce, potrivit autorităţilor judiciare, echivalează cu o "blasfemie".

În septembrie 2012, Hashemi a petrecut şase luni într-o închisoare din Teheran, fiind acuzată de "activităţi de propagandă", după ce, într-un interviu, s-ar fi referit la sistemul judiciar iranian ca fiind "bătăuşi şi huligani care vizează oameni".

Înainte de aceasta, ea a fost arestată de câteva ori în timpul tulburărilor din 2009, care au fost declanşate de alegerea contestată a preşedintelui de atunci Mahmoud Ahmadinejad.

Tatăl ei a fost preşedinte al ţării între 1989 şi 1997. Reformist, el a deţinut şi multe alte funcţii importante în timpul carierei sale politice pline de evenimente, înainte de a se stinge din viaţă în 2017.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor