FMI apără ratele negative ale dobânzii în ciuda riscurilor

Dumnică FMI a apărat ratele negative stabilite de anumite bănci centrale, în ciuda “riscurilor semnificative” prezentate de creşterea economică lentă, şi, în acelaşi timp, a recunoscut potenţialul pentru cicluri periculoase de tipul boom-bust.
Christine Lagarde, director FMI, 5 aprilie 2016 în Berlin
Christine Lagarde, director FMI, 5 aprilie 2016 în Berlin (Adam Berry/Getty Images)

Şase bănci centrale, în special Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei, au adoptat măsura fără precedent cu scopul de a impulsiona investiţiile şi creşterea cheltuielilor consumatorilor.

“Deşi experienţa cu rate negate ale dobânzii nominale este limitată, am putea să concluzionăm că, în general, ele ajută la oferirea unui stimulent monetar suplimentar şi a unor condiţii financiare mai uşoare”, au scris pe un blog trei oficiali de top ai Fondului Monetar Internaţional.

Mişcarea a fost anunţată înaintea întâlnirilor de primăvară anuale ale FMI care au loc în această săptămână în Washington.

La mijlocul lunii martie, şefa FMI Christine Lagarde a declarat că ratele negative pe termen scurt, în cadrul cărora băncile comerciale plătesc băncile centrale pentru ca acestea să le păstreze banii, au susţinut probabil creşterea economică mai puternică.

În timp ce, în teorie, acest concept ar trebui să funcţioneze, economiştii studiază îndeaproape ceea ce se întâmplă în Europa şi Japonia în mijlocul temerilor că ratele negative ar putea provoca companiile şi consumatorii să fie chiar mai atenţi în privinţa cheltuielilor lor.

Chiar şi cei trei oficiali FMI au îndemnat la precauţie.

“Ratele negative ale dobânzii ar putea induce cicluri de tipul boom-bust în ceea ce priveşte preţurile activelor. Aceste riscuri potenţiale necesită o monitorizare apropiată a situaţiei”, au susţinut aceştia.

Pentru consumatorii obişnuiţi, politica ratelor negative trebuie să fie însoţită de o politică de restricţionare a cash-ului, în caz contrar ea neputând fi implementată. Mai multe ţări din Europa şi Japonia au aunţat intenţii de limitare a folosirii banilor în numerar, pentru a testa reacţia publicului faţă de o măsură considerată extremă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie