Fost ministru al Mediului: Au fost presiuni enorme să lăsăm Gabriel Resources să nu respecte legislaţia

Korodi Attila
Korodi Attila (Korodi Attila/Facebook)
Loredana Diacu
10.03.2024

Fostul ministru al Mediului Korodi Attila a susţinut, după ce România a câştigat procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources, că era "permanent conştient" că, pe baza legislaţiei de mediu, compania nu avea cum să câştige, dar că au fost presiuni foarte mari ca aceasta să fie lăsată să îşi desfăşoare activitatea fără să respecte legislaţia de mediu.

"A fost o perioadă foarte lungă în care eram îngrijorat, ca foarte mulţi oameni, pentru că această companie a construit o retorică foarte periculoasă, (...) a construit o abordare care a amestecat elemente subiective cu elemente obiective. Eram permanent conştient şi eram sigur că pe legislaţia de mediu nu avea nicio şansă să câştige împotriva României, dar când e vorba e un arbitraj internaţional comercial acolo sunt aspecte care puteau influenţa o decizie şi am rămas plăcut surprins de decizia finală. Pentru că această companie şi pe mine, personal, m-a dat în judecată (...) imediat la sfârşitul primului meu mandat (de ministru al Mediului - n.r.), pe motiv că nu am aplicat legislaţia de mediu, suspendând evaluarea impactului asupra mediului din cauza unor probleme urbanistice şi am câştigat acel proces (...) Dar a fost o perioadă complicată în care, de foarte multe ori, au fost, pe ascuns sau public, cum a făcut preşedintele Băsescu la depunerea mea de jurământ pentru cel de-al doilea mandat de ministrul al Mediului, au fost presiuni enorme să lăsăm această companie să desfăşoare activitatea fără să respecte legislaţia de mediu, care tocmai a fost construită ca să aibă grijă de siguranţa publică şi de viaţa oamenilor şi a mediului înconjurător", a declarat Korodi Attila pentru Agerpres.

Fostul ministru a mai ţinut să declare că a fost un opozant al proiectului Roşia Montană pentru că a ţinut cu legislaţia de mediu şi a văzut că statul român nu avea interesul să-şi construiască propria poziţie şi să-şi facă propriile studii, bazându-se, mult timp, pe ceea ce oferea compania.

Întrebat despre posibilitatea contestării verdictului de vineri, Korodi a spus că nu vrea să comenteze, dar crede că această companie nu mai are nicio şansă, exprimându-şi speranţa că nu vor fi mişcări care să influenţeze bursa.

"Câteodată am simţit că această companie a jucat foarte puternic şi pentru a câştiga pe bursă", a punctat Korodi.

El a lăudat echipa de avocaţi condusă de Crenguţa Leaua, care au reprezentat România în acest proces.

"Ceea ce este bine, este că de la început avocata Crenguţa Leaua, care a fost avocata Ministerului Mediului, a preluat această speţă, a susţinut întotdeauna poziţia ministerului, pentru că întotdeauna când s-au luat decizii, cel puţin în perioada mea şi am fost de trei ori ministru, m-am bazat pe rapoarte juridice foarte aprofundate şi foarte bine construite. Pentru că întotdeauna mi-am pus întrebarea - dacă nu iau decizia aceasta, atunci înseamnă că nu aplic legea, ce spune legea. Şi acea doamnă avocat a reuşit să construiască şi apărarea României la arbitrajul internaţional, aşa că toate felicitările pentru dumneaei şi pentru echipa sa, pentru că au făcut ceva extraordinar, au mers pe litera legii şi au reuşit şi să susţină cauza într-un spaţiu total străin de realităţile europene, vorbim de Curtea de Arbitraj", a adăugat politicianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor