Fostul preşedinte georgian Saakaşvili susţine că este pe moarte după ce a fost otrăvit şi torturat

Mihail Saakaşvil
Mihail Saakaşvil (Captura video)
Loredana Diacu
10.04.2023

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili a susţinut, vineri, că este pe moarte după ce a fost "torturat sistematic", şi s-a declarat convins că a fost otrăvit cu "metale grele".

Într-un articol scris pentru 'Politico', fostul preşedinte georgian a subliniat din nou că starea sa de sănătate "s-a deteriorat rapid" în timpul arestării sale pentru presupusa infracţiune de abuz de putere.

"Acum sunt pe moarte. Am fost torturat sistematic fizic şi psihologic, iar acum există dovezi de otrăvire cu metale grele în corpul meu", a declarat Saakaşvili.

Potrivit fostului preşedinte georgian, rapoartele medicale arată că suferă de "o varietate derutantă de peste 20 de boli grave" care au dus la transferul său la un spital din închisoarea în care îşi ispăşeşte pedeapsa.

Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei între 2004 şi 2013, ispăşeşte o pedeapsă de şase ani de închisoare pentru două cazuri de abuz de putere în legătură cu bătaia aplicată în 2005 de către forţele speciale ale poliţiei lui Valeri Gelashvili, un politician de opoziţie.

Saakaşvili a fost judecat şi condamnat în absenţă în 2018. Condamnările în absenţă încalcă standardele internaţionale privind procesele echitabile. El a fost arestat la întoarcerea sa în Georgia la 1 octombrie 2021 şi se confruntă cu acuzaţii suplimentare de abuz de putere. Susţinătorii săi spun că acuzaţiile sunt motivate politic.

Human Rights Watch (HRW) şi Amnesty Internaţional au solicitat eliberarea lui Saakaşvili din motive umanitare şi de sănătate. Parlamentul Uniunii Europene a cerut, de asemenea, eliberarea sa pentru a putea fi îngrijit în străinătate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor