Fostul traficant de arme rus Viktor Bout va candida pentru un partid de extremă dreapta la scrutinul local din Rusia

Traficantul rus de arme Viktor Bout.
Traficantul rus de arme Viktor Bout. (Captură Foto)
D.B.
03.07.2023

Traficantul de arme rus Viktor Bout, eliberat în decembrie anul trecut în cadrul unui schimb de prizonieri cu vedeta americană de baschet Brittney Griner, a fost ales drept candidat al unui partid de extremă dreapta pentru un loc într-un legislativ regional din Rusia, a anunţat duminică agenţia de presă de stat RIA, potrivit Reuters.

Bout, supranumit cândva de Statele Unite "negustorul morţii", a executat 10 ani dintr-o pedeapsă de 25 de ani în închisorile americane pentru trafic de arme, până la eliberarea sa într-un schimb de prizonieri prin care SUA o aducea acasă pe Griner, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice dar reţinută de Rusia şi condamnată la nouă ani de închisoare într-o colonie penală.

RIA a citat un oficial din cadrul organizaţiei locale a Partidului Liberal Democrat Liberal ultranaţionalist din Rusia (LDPR), care a declarat că Bout a fost nominalizat drept candidat pentru adunarea legislativă a regiunii Ulianovsk din centrul Rusiei.

Bout fusese arestat, în 2008, de agenţi americani în timpul unei acţiuni în Tailanda. Departamentul de Justiţie al SUA l-a descris ca fiind unul dintre cei mai prolifici traficanţi de arme din lume, care a vândut arme în întreaga lume teroriştilor şi duşmanilor Americii timp de zeci de ani. Bout a negat întotdeauna acuzaţiile.

Griner a fost condamnată în 2022 la nouă ani de închisoare într-o colonie penală pentru că a deţinut cartuşe de vape care conţineau ulei de canabis - care este interzis în Rusia - după un proces judiciar catalogat de Washington drept o farsă. De atunci, Griner şi-a reluat cariera sportivă.

Bout s-a alăturat public LDPR după întoarcerea sa în Rusia. În pofida numelui său, LDPR are opinii de extremă dreapta, ultranaţionaliste şi susţine ferm invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina.

LDPR i-a oferit anterior o casă lui Andrei Lugovoi, care este căutat în Marea Britanie pentru uciderea în 2006 a fostului ofiţer KGB şi critic al lui Putin, Alexandr Litvinenko. Lugovoi a fost membru LDPR în parlamentul naţional rus din 2007.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor