Fukushima: Anxietate şi furie după ce Japonia a decis să deverseze în mare peste 1 milion de tone de apă radioactivă

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)
D.B.
05.07.2023

Decizia unilaterală a Japoniei de a deversa în ocean peste 1,3 milioane de tone de apă tratată, dar încă radioactivă, provenită de la centrala nucleară Fukushima, a stârnit anxietate şi furie în ţară şi în străinătate, provocând proteste însemnate din partea ţărilor vecine, a comunităţilor insulare din Pacific şi a grupurilor societăţii civile din prefecturile cele mai afectate, transmite BBC.

De la tsunamiul din 2011, care a avariat grav centrala, peste un milion de tone de apă uzată tratată s-a acumulat acolo, iar acum Japonia vrea să înceapă evacuarea acesteia în Oceanul Pacific.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), instituţia de supraveghere nucleară a ONU, a publicat un raport în care aprobă planul Japoniei.

Însă, de când a fost anunţat în urmă cu doi ani, planul a fost foarte controversat în Japonia, comunităţile locale exprimându-şi îngrijorarea cu privire la contaminare.

Grupurile din industria pescuitului şi a fructelor de mare din Japonia şi din regiune şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la mijloacele lor de trai, deoarece se tem că asta va face consumatorii să evite să mai cumpere fructe de mare.

Nici vecinii din Tokyo nu sunt mulţumiţi. China a fost cea mai vocală, acuzând Japonia că tratează oceanul drept "canalizarea sa privată". Marţi, aceasta a criticat raportul AIEA, afirmând că concluziile sale sunt "unilaterale".

Aşadar, care este planul Japoniei şi cum anume a agitat apele? Ce intenţionează Japonia să facă cu deşeurile nucleare?

De la dezastru, compania Tepco a pompat apă pentru a răci barele de combustibil ale reactoarelor nucleare de la Fukushima. Acest lucru înseamnă că, în fiecare zi, centrala produce apă contaminată, care este depozitată în rezervoare masive.

Peste 1.000 de rezervoare au fost umplute, iar Japonia spune că aceasta nu este o soluţie sustenabilă pe termen lung. Aceasta doreşte să elibereze treptat această apă în Oceanul Pacific în următorii 30 de ani, insistând că este sigură pentru a fi evacuată.

Eliberarea apei reziduale tratate în ocean este o practică de rutină pentru centralele nucleare - dar, având în vedere că este vorba de un produs secundar al unui accident, nu este vorba de deşeuri nucleare obişnuite.

Tepco filtrează apa de la Fukushima prin sistemul său de procesare avansată a lichidelor (ALPS), care reduce majoritatea substanţelor radioactive la standarde de siguranţă acceptabile, cu excepţia tritiului şi a carbonului-14.

Tritiul şi carbonul-14 sunt forme radioactive ale hidrogenului, respectiv, ale carbonului şi sunt dificil de separat din apă. Acestea sunt prezente pe scară largă în mediul natural, în apă şi chiar la om, deoarece se formează în atmosfera Pământului şi pot intra în ciclul apei.

Ambele emit niveluri foarte scăzute de radiaţii, dar pot reprezenta un risc dacă sunt consumate în cantităţi mari.

Apa filtrată trece printr-un alt tratament, apoi este diluată cu apă de mare pentru a reduce concentraţia substanţelor rămase, înainte de a fi eliberată în ocean. Tepco spune că sistemul său de supape va asigura că nu va fi eliberată accidental apă reziduală nediluată.

Guvernul Japoniei declară că nivelul final de tritiu - aproximativ 1.500 de becquereli pe litru - este mult mai sigur decât nivelul cerut de autorităţile de reglementare pentru evacuarea deşeurilor nucleare sau de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru apa potabilă. Tepco a susţinut că nivelul de carbon-14 ar respecta, de asemenea, standardele.

Cum a reacţionat Japonia?

Autorităţile japoneze şi Tepco au încercat să convingă criticii explicând ştiinţa din spatele procesului de tratare şi vor continua să facă acest lucru cu "un nivel ridicat de transparenţă", a promis marţi premierul Fumio Kishida.

În materialele publicate pe site-ul Ministerului său de Externe, Japonia a subliniat, de asemenea, că alte centrale nucleare din regiune - în special cele din China - evacuează apă cu niveluri mult mai ridicate de tritiu. BBC a reuşit să verifice unele dintre aceste cifre cu date disponibile public de la centralele nucleare chineze.

Dar cea mai mare justificare ar putea fi raportul AIEA, publicat de şeful agenţiei, Rafael Grossi, în timpul unei vizite în Japonia.

Raportul, care a fost întocmit după o investigaţie de doi ani, a constatat că Tepco şi autorităţile japoneze respectă standardele internaţionale de siguranţă în mai multe aspecte, inclusiv în ceea ce priveşte instalaţiile, inspecţiile şi aplicarea legii, monitorizarea mediului şi evaluările radioactivităţii.

Marţi, Grossi a declarat că planul va avea un "impact radiologic neglijabil asupra oamenilor şi mediului".

Odată ce organismului mondial de supraveghere nucleară şi-a dat aprobarea, Japonia ar putea începe să evacueze apa de la Fukushima încă din luna august, potrivit unor rapoarte - pregătind terenul pentru o confruntare intensă cu criticii săi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor