Funia se apropie de par. China lovită de o “lune neagră” cu un tâlc special

Sectorul financiar al Chinei se apropie tot mai mult de un punct critic, pe măsură ce campania de epurare a preşedintelui intră adânc în mafia aciuată prin industria asiguratorilor şi în sistemul de bănci din umbră.
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican
Cei 11 îngeri care anunţă, cu goarne, Judecata de Apoi. Vatican (Pleasant Exchanges)

Acţiunile au înregistrat mari pierderi în China în cursul zilei de luni, 500 de companii atingând limita zilnică de 10% şi 1.200 înregistrând pierderi de 7%, conform South China Morning Post.

Analiştii sunt de părere că furtuna a fost provocată de ştirile care au apărut în urma unei conferinţe guvernamentale pe tema sistemului financiar, care a avut loc în weekend.

La Conferinţa Naţională pentru Activitate Financiară, condusă de preşedintele chinez Xi Jinping, oficialii au decis să creeze un comitet special pentru monitorizarea reglementării şi reducerii gradului de îndatorare al sistemului financiar al Chinei în perioada următorilor 5 ani.

Preşedintele Xi Jinping, aflat într-o cruciadă împotriva unei reţele de putere plantate la vârf în Partidul Comunist de către un fost dictator al Chinei - Jiang Zemin - a anunţat la începutul anului 2017 că va lua în vizor sectorul financiar al Chinei.

Episodul 1

Lipsa de reacţie a statului profund la direcţia dată de preşedinte a dus la dispariţia, la începutul anului, a unuia dintre cei mai influenţi oameni ai finanţelor Chinei - Xiao Jianhua - care s-a dematerializat din apartamentul său din Hong Kong la începutul anului, apărând puţin mai târziu într-o închisoare din Beijing, unde "organele" Partidului au consemnat numeroase mărturii despre măgăriile financiare ale capilor comunişti.

Episodul 2

Urmarea directă a acestui episod a fost arestarea directorului Comisiei de Reglementare a Asiguratorilor Chinezi - Xiang Junbo, la jumatatea lunii aprilie. Evenimenul este important deoarece asiguratorii chinezi, sub controlul lui Xiang Junbo, au strâns sume exorbitante de numerar, vânzând, cu ajutorul sistemului de bănci din umbră ale Chinei, aşa-numitele produse de management al portofoliului (PMP) - care oficial sunt poliţe de asigurare - dar care, de fapt, sunt obligaţiuni pe termen scurt, cu randamente mult mai mari decât dobânda pe care şi-o pot permite băncile şi care pot fi transformate în numerar înainte de maturare cu penalităţi foarte mici.

Aceste produse, adevărate bombe cu ceas plantate în sectorul financiar al Chinei de oficiali comunişti super corupţi, sunt responsabile printre altele de exodul uimitor de capital înregistrat de China în ultimii ani - 1 trilion USD în 2015, 725 miliarde în 2016. Fenomenul a fost generat de către asiguratorii chinezi - în principal compania Anbang Life dar nu numai - care, scăldaţi în veniturile obţinute de pe urma vânzării de PMP-uri, au început să cumpere în vrac atât companii chineze cât şi (mai ales) străine.

Episodul 3

La începutul anului, Comisia de Regularizare a Asiguratorilor, prin Xiang Junbo căruia tocmai i se arătase pisica prin beciurile de anchetă ale Partidului, a început să strângă cureaua, refuzând să prelungească licenţele de vânzare ale asiguratorilor.

Măsura a generat suferintă mare, dat fiind faptul că asiguratorii şi băncile din umbră funcţionează cu motoarele la maxim, iar orice măsură de a reduce viteza ameţitoare pe care au căpătat-o va apropia sfârşitul de altfel inevitabil.

Episodul 4

Maturarea PMP-urilor, cât şi veştile proaste privind operaţiunea de curăţare a corupţiei din sectorul financiar au determinat mulţi investitori să schimbe PMP-urile în numerar. Efectul pervers a fost o serie de dispariţii printre directorii unor trusturi financiare - un caz celebru fiind cel al Băncii Mingsheng - cea mai mare bancă privată chineză şi un pilon al sistemului de bănci din umbră al Chinei, al cărei director s-a volatilizat împreună cu 3 trilioane de yuani.

Asiguratorii nu au rămas nici ei tăcuţi în momentul în care guvernul le-a tăiat licenţele de vânzare de certificate tip Caritas.

Compania Foresea, aflată pe locul doi ca mărime în sectorul asigurărilor, emiţând un avertisment în mai către guvernul central - atrăgând atenţia că, dacă Comisia de Reglementare a Asiguratorilor nu va reînoi licenţa, vor urma falimente în lanţ şi nelinişte socială.

Episodul 5

Un alt episod în saga descompunerii sectorului financiar chinez a fost arestarea, în iunie, a lui Wu Xiaohui, directorul celui mai mare asigurator - Anbang Life - un răspuns care a arătat la momentul respectiv că preşedintele Xi Jinping este hotărât.

Aşa că, în mod normal, conferinţa de peste weekend a albit părul capilor comunişti din sectorul financiar chinez.

Morala?

La modul concret, Xi Jinping nu are alternativă.

Dacă nu demontează sistemul de tip Caritas organizat de predecesorul său Jiang Zemin, polii de putere ai bandei din Shanghai vor rămâne în posturi cheie, acumulând mai departe vaste averi - şi punând mai departe frâna reformei şi epurării.

Pe de altă parte, dacă sistemul financiar este într-adevăr epurat de căpuşele ultra-corupte din aripa maoistă a Partidului Comunist, întrebarea este ce a mai rămas după ce lăcustele au ras tot ce se putea de pe carcasa Chinei - şi dacă Beijingul nu riscă un mic colaps financiar în viitorul apropiat.