Gazele se vor scumpi de la 1 ianuarie 2014

(STR / AFP / Getty Images)

Gazele naturale destinate populaţiei se vor scumpi cu 1% începând cu 1 ianuarie 2014, iar cele destinate industriei cu 2%, anunţă Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.

Scumpirea urmează calendarul de liberalizare constituit de Guvernul României împreună cu Fondul Monetar Internaţional în anul 2012 şi ar trebui să liberalizeze piaţa consumatorilor casnici până la data de 31 decembrie 2018.

”Scumpirea este practic la jumătate decât era prevăzut în calendarul iniţial de liberalizare, unde se prevedea pentru 1 ianuarie 2014 o majorare de 2% pentru populaţie şi de 4% pentru consumatorii industriali”, a spus Havrileţ.

Havrileţ a mai precizat că înjumătăţirea scumpirii a fost cauzată de o pondere mai mică a consumului de gaze de import pe acest an decât în anii trecuţi, acesta fiind de două ori mai scump decât cel de producţie internă.

ANRE va adăuga şi o taxă de 1-2% pentru construcţii speciale pe care o vor plăti producătorii de energie electrică, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, taxă care se poate reflecta în preţul energiei livrate de ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie