Gitenstein: Atacurile din 11 septembrie au trezit un sentiment de unitate faţă de naţiunea americană

Epoch Times România
09.09.2011

Atacurile din 11 septembrie 2001 au trezit un nou sentiment de unitate şi de angajament faţă de naţiunea americană, a afirmat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Mark Gitenstein, într-un discurs rostit joi la Institutul Diplomatic Român.

Ambasadorul Mark Gitenstein a declarat că totul s-a schimbat în Statele Unite în urma atentatelor din 11 septembrie, iar unele schimbări au fost pozitive. "Atacurile au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament faţă de naţiunea americană şi de bunăstarea sa, de solidaritate a întregii lumi cu America şi ne-au reamintit de trăsăturile umane pe care le împărtăşim cu oamenii din întreaga lume", a menţionat ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti.

El a adăugat că, după evenimentele din 11 septembrie 2001, americanii au dat dovadă de unitate nu doar în susţinerea propriului drapel şi a ţării lor, ci şi în susţinerea semenilor. "De fapt, am avut un sentiment de teamă amestecată cu mândrie ştiind că fiul meu, la fel ca orice alt american, va dori instinctiv să dea o mână de ajutor. Pentru el acest lucru a însemnat să se îndrepte imediat spre World Trade Center pentru a se oferi voluntar. Mii de locuitori ai oraşului New York au donat sânge. În acea noapte, fiul meu mi-a povestit la telefon cum concetăţeni ai săi ofereau sticle de apă şi pantofi sport femeilor care traversau desculţe podul Brooklyn după ce întregul sistem de transport public a încetat să mai funcţioneze. Mi-a spus cu admiraţie: 'Locuitorii New York-ului, genul de oameni care până astăzi te-ar fi ignorat complet, făceau acest lucru, tată'", a mai afirmat ambasadorul Mark Gitenstein.

Diplomatul american a arătat, de asemenea, că în ultimii zece ani Statele Unite i-au căutat pe cei care s-au aflat în spatele atacurilor de la 11 septembrie şi i-au luat prizonieri sau i-au ucis pe mulţi dintre conducătorii importanţi ai Al-Qaeda. "Încă şi mai important este faptul că întreaga lume a respins mesajul de ură, violenţă şi moarte transmis de Al-Qaeda. Încercările teroriştilor de a-şi justifica atacurile bazându-se pe falsa convingere că extremismul violent este singurul mod de a obţine schimbări de natură politică şi socială", a spus ambasadorul Statelor Unite.

Atacurile au trezit un nou sentiment de unitate, de angajament faţă de naţiunea americană şi de bunăstarea sa, de solidaritate a întregii lumi cu America şi ne-au reamintit de trăsăturile umane pe care le împărtăşim cu oamenii din întreaga lume.

El a făcut, totodată, referire la recentele revoluţii din lumea arabă şi a apreciat că protestele politice constituie un intrument mult mai puternic decât terorismul. "De fapt, ideologia susţinută de Al-Qaeda şi-a pierdut rezonanţa în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, unde schimbările politice au fost inspirate de limbajul şi de apelurile la non-violenţă, unitate şi respectarea drepturilor universale, şi nu de apelurile la violenţă şi terorism. Schimbările care se petrec acum în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord şi care constituie o respingere a extremismului violent şi o victorie a societăţii civile se datorează în întregime oamenilor din această regiune", a punctat ambasadorul Mark Gitenstein.

Diplomatul american a mai arătat că, la 10 ani de la atacurile din 11 septembrie, Statele Unite îşi amintesc de cei care şi-au pierdut viaţa în urma "actelor josnice" din 2001. "În cele din urmă, cea mai puternică armă pe care o avem ca aliaţi este reprezentată nu de armamentul sau de superioritatea tehnologică extraordinară, nici de curajul soldaţilor noştri, care constituie într-adevăr o sursă de inspiraţie. Cea mai puternică armă pe care o avem este reprezentată de valorile noastre comune, în special de angajamentul şi devotamentul nostru faţă de calităţile umane comune", a conchis ambasadorul Mark Gitenstein.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor