Grupul "Iaşul Iubeşte Teii" a cerut primarului replantarea teilor în Iaşi

Iaşul iubeşte teii.
Iaşul iubeşte teii. (CeRe)

Grupul de iniţiativă Iaşul Iubeşte Teii şi colaboratorii săi i-au înmânat miercuri, în mod oficial, primarului interimar al oraşului, Mihai Chirica, un proiect complet pentru replantarea teilor pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, începând cu toamna acestui an.

"Sunt deja doi ani şi jumătate de când teii au fost tăiaţi abuziv şi înlocuiţi cu arbuşti orientali pitici în centrul oraşului. Este momentul ca reprezentanţii administraţiei locale să ia decizia firească şi să readucă teii în centru", susţin ieşenii, potrivit unui comunicat de presă remis Epoch Times.

Proiectul de replantare a teilor - copac simbol al Iaşului - reprezintă o chintesenţă a eforturile cetăţenilor ieşeni, coagulate şi exprimate prin acest pol de dialog şi rezistenţă civică de peste 2 ani, cu implicarea voluntară a numeroşi experţi, persoane publice şi organizaţii non‑guvernamentale.

Grupul Iaşul Iubeşte Teii reaminteşte că peste 20.000 de oameni sunt aproape de acest subiect iar aproximativ 8000 de persoane au semnat petiţia prin care se cere replantarea teilor tăiaţi. De asemenea, primarului suspendat Gheorghe Nichita şi viceprimarului Mihai Chirica le-au fost trimise, de-a lungul timpului, sute de fotografii şi mesaje individuale pe această temă, iar numeroase persoane publice, specialişti independenţi şi cadre universitare din România şi din străinătate au solicitat replantarea teilor pe principalul bulevard din Iaşi.

"Împreună cu specialişti în arhitectură, peisagistică, antropologie culturală, ecologie şi urbanism, am realizat, astfel, un proiect complet de înlocuire a celor 108 exemplare de salcâmi japonezi (Sophora japonica 'Pendula') cu acelaşi număr de arbori din genul Tilia (tei), în perimetrul pietonalului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Iaşi. Solicitarea noastră este ca replantarea teilor să se realizeze în următorul sezon favorabil plantării (i.e., toamna 2015).

Proiectul include detalii tehnice referitoare la plantare, alături de planşe grafice şi simulări (înainte şi după replantare), precum şi o scrisoare deschisă în care sunt detaliate multiplele argumente istorice, culturale şi ecologice care vin în sprijinul propunerilor noastre", mai precizează ieşenii, în comunicatul de presă remis Epoch Times de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe).

Textul integral al proiectului (inclusiv. planşele grafice) este disponibil aici iar site‑ul dedicat proiectului poate fi accesat aici

La întâlnirea de miercuri, primarul Mihai Chirica a promis doar că proiectul va fi analizat şi că, dacă există „sprijinul comunităţii”, el va fi realizat în toamna 2015. "Este însă momentul pentru decizii clare şi concrete, aproape de nevoile oamenilor, nu pentru promisiuni politicianiste, de aceea aşteptăm din partea domnului Primar Interimar Mihai Chirica termenele concrete de realizare a proiectului şi ne angajăm să punem la dispoziţia Primăriei Iaşi canalele noastre de comunicare între cetăţeni şi administraţie, alături de eforturile noastre anterioare de a comunica voinţa ieşenilor şi a iubitorilor de tei de pretutindeni către Primăria din Iaşi", declară ieşenii.

În ceea ce priveşte salcâmii japonezi care au luat locul teilor tăiaţi, aceştia pot fi replantaţi în alte zone, de exemplu, în preajma lăcaşurilor de cult, în interiorul unui nou spaţiu verde cu specific asiatic s.a., arată membrii grupului civic.

"Vom urmări în continuare decizia Primarului Interimar în legătură cu propunerea transmisă astăzi şi vom continua, ca şi până acum, să solicităm decizii clare, termene concrete şi o transparenţă reală de la cei care ne administrează oraşul", mai adaugă ieşenii, precizând că privesc spre acest proiect cu multă speranţă, finalizarea lui implicând un volum uriaş de muncă, timp, dedicaţie şi resurse umane.

"Deşi misiunea noastră nu se va încheia decât la umbra noilor tei, simţim că am îndeplinit un pas important în eforturile de a readuce acest simbol înapoi în oraşul pe care îl iubim", se mai arată în comunicat.

Ieşenii sunt invitaţi să consulte proiectul tehnic şi scrisoarea pe pagina ‘www.iasuliubesteteii.ro’ şi să le transmită membrilor grupului de iniţiativă opinii cu privire la acestea.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne