Guvernul lui Olaf Scholz blochează achiziţionarea de către chinezi a două fabrici germane de semiconductori

Xi Jinping şi Olaf Scholz în Beijing, 4 noiembrie 2022
Xi Jinping şi Olaf Scholz în Beijing, 4 noiembrie 2022 (Getty Images)
Andrei Popescu
11.11.2022

Guvernul german a blocat potenţialele investiţii chinezeşti în doi producători autohtoni de semiconductori, după ce planurile de investiţii au generat temeri legate de securitatea naţională şi de fluxul de know-how tehnologic sensibil către Beijing.

Mai exact, Executivul a declarat că s-a opus preluării fabricii de cipuri a companiei Elmos, cu sediul în Dortmund, de către Silex, o companie suedeză care este o filială a grupului chinez Sai Microelectronics.

De asemenea, Berlinul a blocat investiţiile în ERS Electronic, care are sediul în landul Bavaria, au declarat surse guvernamentale pentru Reuters. Un purtător de cuvânt al ERS Electronic a susţinut că nu există planuri de vânzare a companiei, dar că aceasta a analizat opţiunea de a obţine investiţii de la o firmă chineză de private equity.

Deciziile au venit într-un moment de sensibilitate sporită în ceea ce priveşte relaţiile dintre Berlin şi Beijing.

Sai Microelectronics a declarat că "regretă profund" decizia şi că va studia detaliile pentru a decide cu privire la următorii paşi.

"Compania va continua să fie optimistă şi să acorde importanţă industriei de cipuri pentru automobile şi afacerilor conexe", a transmis dezvoltatorul de cipuri şi producătorul de plăcuţe semiconductoare (wafer) listat la Bursa Shenzhen.

Guvernul cancelarului Olaf Scholz, care a vizitat China săptămâna trecută, încearcă să echilibreze eforturile de acces pe piaţa chineză pentru companiile europene cu abordarea preocupărilor legate de securitate şi reducerea dependenţei comerciale a Germaniei de China.

Cancelarul şi-a revizuit politica faţă de China, în special în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie, care a scos la iveală dependenţa puternică a Germaniei de gazul rusesc.

"Trebuie să analizăm cu atenţie preluările de companii, atunci când este vorba de infrastructuri importante sau când există pericolul ca tehnologia să ajungă la cumpărători din ţări din afara UE", a afirmat ministrul Economiei, Robert Habeck, într-o declaraţie.

"În special în sectorul semiconductorilor, este important pentru noi să protejăm suveranitatea tehnologică şi economică a Germaniei şi a Europei. Desigur, Germania este şi va rămâne o locaţie deschisă pentru investiţii, dar nici noi nu suntem naivi."

Vorbind cu reporterii după decizie, Habeck a precizat că Beijingul recurge la o "abordare deliberată şi strategică pentru a influenţa atât descoperirea de cunoştinţe, cât şi controlul producţiei, în special în domeniul producţiei de semiconductori şi microcipuri".

Anterior, Scholz a impus o decizie de a permite Chinei să cumpere o participaţie minoritară într-un terminal din cel mai mare port german, în ciuda opoziţiei din cadrul coaliţiei sale.

Această decizie a stârnit un răspuns furios din partea Ministerului de Externe, care a avertizat că investiţia a extins în mod disproporţionat influenţa strategică a Chinei. Regimul comunist chinez a respins anterior astfel de îngrijorări.

Totodată, Scholz a avertizat în legătură cu orice decuplare de China sau cu de-globalizarea în general, subliniind în acelaşi timp necesitatea ca Germania să îşi diversifice comerţul cu Asia şi să ţină mai mult cont de preocupările strategice în relaţiile sale de afaceri.

Deşi a declarat că nu este la curent cu investiţiile specifice ale Elmos şi ERS Electronic, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că Beijingul a încurajat companiile sale să realizeze o cooperare de investiţii în străinătate care să fie avantajoasă pentru ambele părţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor