"Hellvig, destul!" - Ghinea îl acuză pe şeful SRI că îşi întinde "caracatiţa" securistică peste tot

Cristian Ghinea
Cristian Ghinea (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
20.03.2023

Astăzi, la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, urmează să aibă loc un concurs trucat în urma căruia Liliana Anghel, fost secretar de stat care se prezintă la reuniuni instituţionale ca având gradul de colonel în SRI, să fie unsă director general al Direcţiei Programare din MIPE, a acuzat fostul ministru USR Cristian Ghinea.

"Direcţia Programare este sistemul nervos central al MIPE, locul unde se pregătesc deciziile despre cum se cheltuie banii pe mulţi ani înainte şi unde se fac evaluările pe ce se duc banii acum. Este cea mai înaltă poziţie tehnică din birocraţia de fonduri europene, foarte importantă inclusiv în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă", se arată într-un comunicat USR.

Ghinea iese cu acuzaţii

"În momentul în care am preluat mandatul la MIPE, la finalul lui 2020, s-a prezentat la mine doamna secretar de stat Liliana Anghel, numită în funcţie în timpul mandatului lui Boloş, care 'mi-a recomandat' că ar fi mai bine pentru mine ca ea să rămână secretar de stat, căci îi fusese delegat PNRR-ul şi s-a ocupat îndeaproape de subiect.

Aşa-zisul PNRR pe care îl lăsaseră Anghel şi Boloş era un dezastru, era doar o listă absurdă de dorinţe ale baronilor locali şi nu avea nicio legătură cu regulamentele europene sau cu scopul Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă. Profesional, nu aveam niciun motiv să o păstrez, dar atitudinea ei m-a intrigat de la început. Oamenii din aceste funcţii sunt numiţi politic, deci se schimbă o dată cu guvernul.

În mod normal, ea trebuia eliberată din funcţie odată cu noul guvern, dar din motive greu de înţeles acest lucru s-a întâmplat cu întârziere, după mai bine de două luni, la insistenţele mele. A fost atunci un episod halucinant la minister, când doamna Anghel refuza efectiv să-şi părăsească biroul în momentul în care a fost eliberată din funcţie.

Aveam să primesc şi o explicaţie pentru acest comportament ciudat câteva luni mai târziu. La consultări între instituţii pe proiectele din PNRR, doamna Anghel s-a prezentat ca fiind colonel SRI şi reprezentând acest serviciu. Odată s-a întâmplat într-o întâlnire unde se discutau alternative pentru finanţarea unor propuneri ale SRI, pe care nu le-am finanţat din PNRR. Era vorba de elicoptere pentru SRI. Cineva, anterior, le promisese elicoptere din PNRR, care erau cu totul neeligibile, dar credeau că pot fenta cumva sistemul ca să obţină banii.

A doua era o consultare între instituţii legată de sistemul informatic al PNRR. La ambele întâlniri au fost prezenţi secretari de stat şi directori. Întâlnirile au avut loc în 23 iunie şi 27 octombrie 2021, există tabele de prezenţă care pot fi cerute şi zeci de oameni au auzit cum s-a prezentat, nu e vorba de zvonuri sau de informaţii clasificate.

Acum, ori doamna era ofiţer SRI când a fost numită secretar de stat, ori nu era şi a ajuns direct colonel după ce nu a mai fost. Ceea nu îmi vine să cred.

Ce caută un serviciu secret să se ocupe de PNRR? De programul de reforme, de programul de ţară. Este încercarea statului socialisto-securist de a controla şi fondurile din PNRR. Este inacceptabil, într-un stat democratic, ca acest lucru să se întâmple. România va fi pusă într-o situaţie penibilă în faţa Comisiei - guvernul civil al României reprezentat acolo de oameni din servicii.

Mai grav însă este că aceşti oameni din servicii, pe care nu i-a ales nimeni, ajung să controleze instituţiile guvernului României. Pentru că aşa se cred ei îndreptăţiţi. Nu era de ajuns că avem în fruntea guvernului un general, acum şi la coordonarea fondurilor europene vom avea un colonel. Statul securist este o realitate. Hellvig, acest politruc care a fost naşul USL 1 şi USL 2 de acum, îşi întinde caracatiţa peste tot."

"Cine a făcut România - Un plan liberal de ţară"

Cristian Ghinea a publicat astăzi pe pagina sa de Facebook un capitol din viitorul volum „Cine a făcut România - Un plan liberal de ţară”.

Experienţa unui PNRR făcut prost cu scop electoral de către Marcel Boloş şi colonelul SRI Liliana Anghel este povestită pe larg de către Cristian Ghinea, care se întreabă cine răspunde pentru punerea României într-o situaţie jenantă: Boloş sau Hellvig?

În volumul său, Cristian Ghinea consideră că proiectul de modernizare a României început în 2007 este în faţa unor răscruci, a unor decizii pe care trebuie să le luăm ca societate pentru a putea continua modernizarea. Una dintre componentele planului este aducerea sub control civil real a serviciilor secrete şi scoaterea acestora din instituţii, din media şi din politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor