Heracleum sosnowskyi - Sosnovsky Hogweed - o plantă extrem de toxică a invadat Rusia

Blestemul sovietic - cultivată pe vremea U.R.S.S., buruiana a invadat până în prezent 15% din suprafaţa Rusiei occidentale. Poate cauza orbire şi chiar moarte.
Heracleum sosnowskyi, sau buruiana Sosnowski, o plantă extrem de toxică a împânzit 15% din suprafaţa Rusiei occidentale
 
Heracleum sosnowskyi, sau buruiana Sosnowski, o plantă extrem de toxică a împânzit 15% din suprafaţa Rusiei occidentale   (Anti-Hogweed group)

Timp de ani de zile, proprietarii ruşi de terenuri au privit cum o plantă invazivă şi extrem de toxică se răspândeşte pe proprietăţile lor ca un foc de paie şi nu au putut face nimic.

Buruiana Sosnovsky (Heracleum sosnowskyi) - o plantă imensă care poate ajunge până la cinci metri înălţime - s-a răspândit necontrolat în întreaga ţară, provocând distrugeri în ecosisteme şi trimiţând mii de oameni în spital în fiecare an.

"Am fost ars, chiar şi printr-o jachetă de furtună din prelată", a declarat biologul şi expertul în silvicultură Alexei Iaroşenko, care a cosit odată buruiana pe proprietatea sa, fiind otrăvit deşi purta o ţesătură impermeabilă - transmite The Moscow Times.

"Stropii de sevă care au zburat din coasa de mână [mi-au provocat problemele]. Arsurile s-au vindecat pe parcursul a şase luni", a declarat Iaroşenko pentru The Moscow Times.

Planta poate provoca mâncărimi şi arsuri. Victima poate deveni letargică, având frisoane, ameţeli şi dureri de cap. În caz de otrăvire severă, victima poate face febră. Cele mai afectate sunt persoanele cu piele deschisă şi copiii.

În încercarea de a distruge această plantă, legislatorii ruşi au aprobat în februarie, în mod preliminar, un proiect de lege care impune amenzi mari celor care nu reuşesc să o elimine de pe proprietăţile lor.

Dacă va fi promulgată, legea va forţa persoanele fizice să facă ceva şi să elimine această plantă inflexibilă de pe terenurile lor - dar pe propriul risc.

Seva de heracleum sosnowskyi conţine furanocumarine, compuşi toxici care pot provoca arsuri de gradul trei atunci când sunt expuse la lumina soarelui - precum şi orbire. Arsurile grave care acoperă peste 80% din corp pot fi fatale.

Datorită ratei sale ridicate de reproducere, o singură plantă producând între 20.000 şi 100.000 de seminţe, buruiana domină în prezent până la 15% din peisajele naturale ale Rusiei europene, potrivit unor estimări.

Iaroşenko a estimat că tufişurile de heracleum sosnowskyi s-au răspândit pe 1 milion de hectare în Rusia - o suprafaţă aproximativ echivalentă cu cea a Ciprului sau a Libanului.

În timp ce heracleum sosnowskyi continuă să acapareze marginile drumurilor, câmpurile şi casele de vacanţă din Rusia, experţii se întreabă cât de eficientă va fi noua lege în lipsa unor soluţii sistemice.

Noua lege impune amenzi de până la 50.000 de ruble (540 de dolari) pentru persoanele fizice - aproximativ două treimi din salariul mediu rusesc în 2023 - şi de până la 700.000 de ruble (7.550 de dolari) pentru persoanele juridice care nu reuşesc să elimine această plantă agresivă de pe proprietăţile lor.

În practică, aceste amenzi vor fi probabil arbitrare, vizând pe oricine se întâmplă să fie prins, a declarat Iaroşenko.

"În acest moment, guvernul nostru tinde să abordeze toate problemele cu amenzi, în cel mai bun caz, sau cu închisoarea, în cel mai rău caz", a spus el.

"Această abordare este ineficientă, deoarece este imposibil să amendezi pe toată lumea. Heracleum sosnowskyi creşte practic peste tot acum - pe terenul oricărui fermier sau al oricărei întreprinderi agricole."

Experimentele sovietice

Urmând tiparul mental al oficialilor ruşi de a da vina pe Occident pentru problemele naţiunii, deputatul Dumei de Stat Timofei Bazhenov a afirmat fără dovezi în februarie că buruiana ar putea fi "parte a războiului bacteriologic al SUA împotriva Rusiei".

Tabloul real este mai aproape de unul al răului autoprovocat.

După cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii de ştiinţă sovietici au pornit în căutarea unor noi culturi furajere cu randament ridicat pentru a hrăni animalele.

Buruiana Sosnovski, care se distinge prin rezistenţa la frig şi productivitatea fenomenală, a luat avânt şi a fost adusă în mod deliberat din habitatul său natural din pădurile muntoase din Caucaz în centrul U.R.S.S., unde a dominat cu uşurinţă ierburile indigene de joasă altitudine.

În timpul foametei postbelice, multe regiuni sovietice au îmbrăţişat creşterea plantei până când îngrijorările legate de siguranţă în privinţa acesteia au dus la oprirea cultivării sale. În acel moment, era prea târziu pentru a opri răspândirea implacabilă a buruienii în întreaga ţară.

Potrivit lui Iaroşenko, aproximativ 90% dintre tufişurile de heracleum sosnowskyi din Rusia se găsesc pe terenuri agricole abandonate - zone vaste devenite nerentabile pentru cultivare după prăbuşirea sovietică şi trecerea Rusiei la economia de piaţă.

Deşi reîmpădurirea acestor terenuri ar putea ajuta la ameliorarea problemei, acest lucru este interzis de legile actuale.

"Această productivitate colosală a seminţelor de heracleum sosnowskyi este observată pe terenurile agricole deschise, în plină lumină", a declarat Iaroşenko. "Dar sub coronamentul unei păduri dense şi umbroase, creşterea este mult mai fragilă".

Yaroşenko se aşteaptă ca multe terenuri agricole abandonate din Rusia nu numai că vor rămâne inutilizabile, dar se vor extinde cu timpul, pe măsură ce practicile agricole devin mai eficiente - creând un teren mai fertil pentru invazie de către heracleum sosnowskyi.

El a adăugat că reglementările actuale, cu multiple controale oficiale şi cerinţe stricte de raportare, paralizează fermierii şi micii producători agricoli din Rusia, care "practic nu pot supravieţui".

"Nu există nicio posibilitate ca oamenii să supravieţuiască şi să se dezvolte pe măsură ce reglementările devin tot mai aproape de coşmar", a spus Iaroşenko. "Asta înseamnă că vom avea un nou val de abandonare a terenurilor agricole".

Odată ce a pus stăpânire pe o anumită zonă, buruiana dislocă efectiv speciile locale, ameninţând semnificativ biodiversitatea.

Deoarece consecinţele ecologice ale proliferării plantei nu sunt adesea vizibile imediat, grupurile de activişti se referă la aceasta ca la o "catastrofă de mediu care se desfăşoară lent". În momentul în care un proprietar de casă la ţară suspectează că ceva nu este în regulă pe proprietatea sa, milioane de seminţe de buruiană au pătruns deja în sol.

Pe măsură ce ruşii continuă să abandoneze satele mici în favoarea oraşelor, care găzduiesc în prezent trei sferturi din populaţia ţării, tiparul este că în viitor să fie şi mai puţini oameni pe teren pentru a lupta împotriva răspândirii plantei.

Planta a fost deja observată dincolo de Cercul Arctic, în Peninsula Yamal, ceea ce ridică îngrijorări pentru mijloacele de trai tradiţionale ale indigenilor.

După ce a văzut cu ochii săi, în urmă cu câţiva ani, în nordul Rusiei, în regiunea Arhangelsk, Iaroşenko a declarat că el crede că planta se va răspândi şi mai mult pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.

Pe fondul costurilor ridicate şi al complexităţii combaterii plantei invazive, el a avertizat că problema invaziei de heracleum sosnowskyi va necesita mai multă atenţie decât simpla impunere de amenzi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură