Hezbollah pregăteşte ofensiva în Siria

(STUART PRICE / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
30.10.2013

Organizaţia şiită libaneză este gata de a lansa o ofensivă în regiunea Al-Qalamoun pentru a-l ajuta pe Assad, dar cu riscul de a inflama şi Beirutul.

Siria nu este numai scena unor confruntări între diferite armate siriene, cu nenumărate orori comise de facţiunile aflate în conflict: este clar că acum în jurul destinului Damascului gravitează interese puternice în ceea ce priveşte echilibrul geopolitic din Orientul Mijlociu. O dovadă a acestui proces este tensiunea în relaţiile dintre Arabia Saudită şi Statele Unite ale Americii. Şi nu numai asta.

Acum, chiar şi Hezbollah este gata să facă saltul de calitate în conflict, intervenind direct în sprijinul lui Assad. The Daily Beast a relatat că organizaţia şiită libaneză este gata să lanseze o ofensivă în Al-Qalamoun, o zonă inaccesibilă care se întinde de la marginea capitalei siriene la graniţa cu Libanul. Scopul este acela de a-i învinge pe rebelii din grupul islamist Liwa al-Islam, care controlează în prezent regiunea, dar care se bucură de sprijinul monarhiei arabe.

Lupta ameninţă să se transforme în alt masacru, având în vedere forma zonei, caracterizată prin munţi şi văi. Din ceea ce se ştie, rebelii au chemat deja întăriri pentru a contracara atacul Hezbollah: gherilele ar fi în număr de 20.000 gata să respingă atacul organizaţiei libaneze. Efectul de undă ar putea inflama şi Libanul, unde în ultimele săptămâni au fost deja înregistrate atacuri şi ciocniri.

Din punct de vedere strategic, controlul zonei ar permite un beneficiu major în conflictul sângeros: Assad vrea să taie furnizarea armelor către rebeli, care are loc prin canalele libaneze de etnie sunnită. Preşedintele vrea să aibă din nou legătura pe pământ între Damasc şi Homs (al treilea important oraş al ţării). Pe de altă parte, insurgenţii au ca obiectiv lansarea atacului final împotriva sistemului, pornind de la aceste zone pentru a ajunge la capitală.

Într-un astfel de cadru, serviciile secrete prevăd ofensiva Hezbollahului. Acţiunea, planificată de mai mult timp, ar fi fost întârziată datorită acuzaţiilor împotriva regimului cu privire la utilizarea armelor chimice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor