Hodorkovski susţine că “revoluţia este inevitabilă“ în Rusia

Izbucnirea unei revoluţii în Rusia este “inevitabilă”, a avertizat disidentul rus şi fostul magnat al petrolului Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Mihail Hodorkovski – un fost magnat al petrolului exilat în Elveţia şi care a devenit o figură puternică a opoziţiei politice ruse – a susţinut miercuri o conferinţă de presă după ce Rusia a formulat noi acuzaţii criminale împotriva sa. Discursul său a fost publicat pe website-ul organizaţiei pro-democraţie Open Rusia, pe care a înfiinţat-o.

“Doamnelor şi domnilor, dragi prieteni! Sunt recunoscător autorităţilor ruse şi asociaţilor lor din Comitetul de Investigaţii pentru că mi-au oferit un motiv să mă întâlnesc cu voi ... Ieri am fost informat că voi fi acuzat în 11 decembrie în cazul legat de uciderea lui [Vladimir] Petukhov” în 1998, a susţinut Hodorkovski în declaraţia sa de deschidere.

În timpul conferinţei de presă, fostul magnat al petrolului a negat faptul că el sau fosta companie petrolieră Yukos au avut de-a face cu uciderea lui Petukhov, fost primar al oraşului Nefteyugansk. Conform lui Hodorkovski, noile acuzaţii au fost formulate pentru a “schimba agenda”.

“Ei nu doresc să plătească 50 de miliarde de dolari [foştilor acţionari ai Yukos, conform unei decizii a tribunalului de la Haga], şi din acest motiv folosesc toate pârghiile posibile”, a precizat el, conform Moscow Times.

Hodorkovski a adăugat că elita de la conducerea Rusiei este deranjată de acuzaţiile formulate de Open Russia, conform cărora, Alexander Bastrikin, şeful Comitetului rus pentru Investigaţii, are legătură cu o organizaţie criminală rusească.

“Avem de a face cu o acţiune neconstituţională”, a declarat Hodorkovski. “În timp ce nu există un astfel de lucru precum alegeri corecte şi niciun fel de mecanism de schimbare legitimă a puterii, singurul mod de a schimba puterea este revoluţia. Revoluţia este inevitabilă în Rusia”, a adăugat el.

Hodorkovski, fostul şef al companiei petroliere Yukos, a petrecut mai mult de un deceniu în spatele gratiilor într-un caz motivat politic. El a fost graţiat de preşedintele rus Vladimir Putin în decembrie 2013, cu câteva luni înainte de ispăşirea sentinţei, a fost escortat de paznici în St. Petersburg şi urcat într-un avion spre Berlin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe