Hong Kong avertizează că va interzice fructele de mare japoneze dacă Fukushima aruncă apă nucleară în ocean

Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima.
Rezervoarele de stocare a apei radioactive de la Fukushima. (youtube.com)
D.B.
13.07.2023

Săptămâna trecută, organismul de supraveghere nucleară al ONU a dat "undă verde" Japoniei pentru a arunca în ocean apa radioactivă "tratată" de la centrala Fukushima, aflată în stare de avarie. Planul a supărat China, cel mai mare cumpărător al exporturilor sale de fructe de mare şi a stârnit îngrijorări în Hong Kong.

Miercuri, şeful departamentului de mediu şi ecologie din Hong Kong, Tse Chin-wan, a avertizat că, dacă Japonia va deversa în Oceanul Pacific echivalentul a 500 de bazine olimpice de înot cu apă tratată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi, acest lucru va declanşa o interdicţie asupra importurilor de toate produsele acvatice congelate, refrigerate, uscate sau conservate în alt mod, de sare de mare şi de alge marine neprocesate sau procesate, potrivit Reuters.

Ameninţarea cu o interdicţie vine la o zi după ce liderul din Hong Kong, John Lee, a declarat că oraşul va interzice produsele din fructe de mare dintr-un "număr mare" de prefecturi japoneze dacă Tokyo va decide să deverseze apa radioactivă tratată.

Săptămâna trecută, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a concluzionat că planurile Japoniei de a evacua apa radioactivă tratată de la Fukushima în Oceanul Pacific sunt în conformitate cu standardele internaţionale de siguranţă.

Vestea nu a fost pe placul Chinei, cel mai mare cumpărător al exporturilor japoneze de fructe de mare, care a declarat că va spori monitorizarea produselor comestibile din Japonia şi va continua să interzică importurile de fructe de mare din 10 prefecturi. Administraţia Generală a Vămilor a declarat că aceasta a fost o măsură pentru a preveni ca alimentele contaminate să ajungă în supermarketurile chinezeşti.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a abordat această problemă marţi, în timpul unei conferinţe de presă.

"Dacă unii oameni cred că apa contaminată nuclear de la Fukushima este sigură pentru băut sau înot, sugerăm ca Japonia să păstreze apa contaminată nuclear pentru ca aceşti oameni să o bea sau să înoate în ea, în loc să o elibereze în mare şi să provoace îngrijorări pe scară largă la nivel internaţional", a declarat Wenbin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor