Huawei va evita sancţiunile SUA cu o reţea "secretă" de fabrici de cipuri

Huawei
Huawei (Epoch Times România)
D.B.
25.08.2023

Un grup comercial cu sediul în Washington DC afirmă că Huawei construieşte o reţea de instalaţii secrete de fabricare a semiconductorilor în China, în ceea ce Bloomberg descrie ca fiind "o reţea de producţie din umbră care ar permite companiei aflate pe lista neagră să ocolească sancţiunile SUA şi să promoveze ambiţiile tehnologice ale naţiunii", potrivit ZeroHedge.

Sursa citată afirmă că Huawei - care primeşte aproximativ 30 de miliarde de dolari în fonduri de stat din partea Partidului Comunist Chinez (PCC) şi a oraşului Shenzhen, unde se află sediul central al companiei - a intrat în producţia de cipuri anul trecut, potrivit Semiconductor Industry Association, care a susţinut într-o prezentare recentă că firma sancţionată a achiziţionat cel puţin două fabrici existente şi construieşte cel puţin alte trei.

Departamentul de Comerţ al SUA, sub conducerea fostului preşedinte Donald Trump, a adăugat Huawei pe lista sa de entităţi în 2019, ceea ce îi interzice să lucreze cu companii americane în aproape toate circumstanţele. Cu toate acestea, dacă ar construi instalaţii în cadrul unor subsidiare nedeclarate, gigantul din domeniul telecomunicaţiilor ar putea să evite sancţiunile şi să achiziţioneze indirect echipamente americane de fabricare a cipurilor şi alte bunuri care altfel ar fi interzise.

Biroul pentru Industrie şi Securitate al Departamentului de Comerţ, ca răspuns la întrebările adresate de Bloomberg News cu privire la avertismentele SIA, care nu au fost raportate anterior, a declarat că monitorizează situaţia şi că este pregătit să ia măsuri dacă este necesar. Acesta a pus deja pe lista neagră zeci de companii chinezeşti în afară de Huawei, inclusiv două despre care SIA spune că fac parte din reţeaua Huawei - Fujian Jinhua Integrated Circuit Co. şi Pengxinwei IC Manufacturing Co. sau PXW., afirmă Bloomberg.

"Având în vedere restricţiile severe impuse asupra Huawei, Fujian Jinhua, PXW şi altele, nu este surprinzător faptul că acestea au căutat un sprijin substanţial din partea statului pentru a încerca să dezvolte tehnologii autohtone.

BIS îşi revizuieşte şi actualizează în mod continuu controalele la export pe baza evoluţiei mediului de ameninţare şi, după cum reiese din normele din 7 octombrie 2022, nu va ezita să ia măsurile adecvate pentru a proteja securitatea naţională a SUA", a afirmat BRI într-o declaraţie pentru Bloomberg.

În octombrie anul trecut, administraţia Biden a aplicat Chinei controale la export care să împiedice companiile chineze să achiziţioneze anumite semiconductoare avansate şi echipamente de fabricare a cipurilor, în încercarea de a încetini dezvoltarea militară a PCC. Controalele au exclus echipamentele de fabricare a cipurilor de generaţie mai veche, cum ar fi cele care utilizează tehnologia de 28 nanometri sau mai mult. Companiile aflate pe lista neagră, cum ar fi Huawei, nu pot nici măcar să cumpere echipamente mai vechi fără o licenţă emisă rar.

"Aceste evoluţii au fost deja raportate public de mai multe instituţii media cu câteva luni înainte ca SIA să sublinieze pur şi simplu aceste ştiri în cadrul unei întâlniri a asociaţiei în care se discutau tendinţele pieţei", a menţionat SIA într-un comunicat.

Nu este clar de ce asociaţia trage acum un semnal de alarmă cu privire la aceste probleme. Grupul de lobby cu sediul la Washington reprezintă majoritatea producătorilor de semiconductori din lume, inclusiv Intel Corp., Samsung Electronics Co. din Coreea de Sud şi Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Printre membrii săi se numără şi companii care produc echipamente pentru fabricarea cipurilor, precum Applied Materials Inc. şi ASML Holding NV din Olanda.

Anumiţi membri ai grupului de lobby se vor confrunta cu concurenţa rivalilor chinezi dacă vor reuşi să construiască facilităţi de producţie interne, dar membrii SIA, precum ASML şi Nvidia Corp., pierd venituri din China, deoarece controalele americane la export devin mai stricte. Este posibil ca asociaţia să încerce să-i avertizeze pe membri să fie precauţi atunci când lucrează cu companii care ar putea avea legături ascunse cu entităţi aflate pe lista neagră, precum Huawei.

Potrivit prezentării SIA, Huawei susţine cinci fabrici de cipuri situate în principal în jurul oraşului Shenzhen, unde îşi are sediul central. Dacă acestea funcţionează fără eticheta Huawei, ar putea fi dificil pentru furnizori să ştie că au de-a face cu o companie sancţionată.

În conformitate cu normele BRI, furnizorii americani sunt obligaţi să adere la regulile de "cunoaştere a clientului", care le cer să investigheze dacă clienţii cumpără în circumstanţe suspecte, cum ar fi faptul că un articol nu corespunde nevoilor declarate ale unui client.

"Dacă există un semnal de alarmă, atunci ai obligaţia de a investiga. În absenţa unui semnal de alarmă, nu există o obligaţie afirmativă de a verifica sau de a merge dincolo de declaraţiile companiei", a declarat avocatul Kevin Wolf de la Akin Gump.

De când a fost publicată în aprilie, prezentarea SIA a tras semnale de alarmă atât în cadrul industriei, cât şi în cadrul administraţiei Biden, care cântăreşte controale mai stricte ale exporturilor din partea Beijingului.

Între timp, PCC susţine că SUA încearcă să îi împiedice dezvoltarea economică şi a promis că îşi va dezvolta propriile alternative locale pentru cipuri, componente tehnologice critice şi utilaje de producţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor