Igor Volniţchi: Alegerile locale din toamnă sunt importante, pentru că vor fi un test pentru noua putere

Comentatorul şi jurnalistul Igor Volniţchi (europaliberă.org)
Maria Maevschi
24.09.2019

Jurnalistul şi analistul politic Igor Volniţchi consideră că scrutinul din 20 octombrie, de la Chişinău dar şi din întreaga ţară, este „şi mai important, şi mai deosebit”, întrucât „dacă facem o scurtă excursie în istoria scrutinelor din municipiul Chişinău, care începe cu anul 1999, vedem un element care face aceste alegeri total deosebite de celelalte”.

În context, Volniţchi a explicat că până în prezent au avut loc şase scrutine locale în Chişinău, în care s-au ales primarii capitalei - cel din 1999, cel din 2003, cel din 2007, cel din 2011, cel din 2015 şi cel din 2018 – şi în trei din aceste scrutine principalii favoriţi ai cursei electorale au reprezentat ambii opoziţia, acesta fiind „un element absolut important dacă îl raportăm la ceea ce avem acum în Chişinău”.

Mai mult decât atât, potrivit jurnalistului, în celelalte trei scrutine, unul din cei doi principali favoriţi la şefia capitalei reprezenta puterea, iar altul – opoziţia, nemaiavând loc o asemenea situaţie, cum este în aceste alegeri când ambii candidaţi (Andrei Năstase din Blocul ACUM şi Ivan Ceban de la PSRM n.r.), cei mai bine poziţionaţi, cotaţi cu şanse mai mari la Primăria capitalei să reprezinte puterea. „E o situaţie absolut inedită şi chiar mi-e interesant cum se va vota în acest scrutin, deşi unele lucruri le putem deja anticipa.”

„Atunci când au loc nişte alegeri, se ştie că cel care reprezintă puterea, chiar dacă e avantajat de resursa administrativă, pe de altă parte atrage o mare parte din nemulţumirea populaţiei. Nemulţumirea faţă de oricare putere este inevitabilă şi ea începe să se manifeste chiar a doua zi, după ce se formează o coaliţie de guvernare, după ce se instaurează un Guvern.

De aceea ziceam că aceste alegeri sunt importante, pentru că ele vor fi un test pentru o nouă putere, o putere care în premieră a fost constituită pe nişte principii cum nu au mai fost până acum şi s-a trecut peste toate barierele politice, geopolitice şi două extreme, dacă le putem spune aşa, - dreapta şi stânga - şi-au dat mâna pentru a da jos o putere care se declara, mai mult sau mai puţin, centristă”, a declarat Igor Volniţchi într-un interviu pentru Europa Liberă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor