În Beijing, casele de pompe funebre cu lucrători bolnavi se luptă să facă faţă solicitărilor

(Youtube - captură ecran)
D.B.
17.12.2022

Casele de pompe funebre din Beijing, capitala Chinei afectată de COVID, un oraş cu 22 de milioane de locuitori, s-au străduit sâmbătă să facă faţă valului de solicitări de servicii funerare şi de incinerare, în timp ce lucrătorii şi şoferii care au fost testaţi pozitiv la Covid-19 s-au dat bolnavi şi au rămas acasă, potrivit Reuters.

După ce a declarat că tulpina Omicron s-a slăbit şi după proteste publice fără precedent împotriva politicii zero-COVID impusă de preşedintele Xi Jinping, China şi-a schimbat brusc protocoalele de gestionare a COVID în urmă cu mai bine de o săptămână.

Renunţând la testele nesfârşite, la lockdown-uri şi restricţii severe de călătorie, China se realiniază cu o lume care s-a redeschis în mare parte să trăiască cu COVID.

China a spus populaţiei sale de 1,4 miliarde de locuitori să îşi îngrijească simptomele uşoare acasă, cu excepţia cazului în care simptomele devin severe, în timp ce oraşele din China se pregătesc pentru primele valuri de infecţii.

În Beijing, care încă nu a raportat niciun deces cauzat de COVID de când politicile au fost schimbate, la 7 decembrie, lucrătorii bolnavi au afectat efectivul de personal din servicii, de la restaurante şi firme de curierat până la cele aproximativ o duzină de firme de pompe funebre.

"Avem mai puţine maşini şi lucrători acum. Avem mulţi lucrători care au fost testaţi pozitiv", a declarat pentru sursa citată un angajat de la Casa Funerară Miyun, adăugând că există o cerere tot mai mare de servicii de incinerare.

Nu a fost imediat clar dacă lupta pentru a satisface cererea crescută de incinerare s-a datorat creşterii numărului de decese legate de COVID.

La Casa funerară Huairou, un cadavru a aşteptat trei zile pentru a putea fi incinerat, a declarat un angajat.

"A fost foarte aglomerat în ultima vreme", a spus angajatul.

Autoritatea sanitară din China a raportat ultima dată decesele COVID la 3 decembrie. Capitala chineză a raportat ultima dată un deces la 23 noiembrie.

Cu toate acestea, potrivit publicaţiei chineze de ştiri Caixin, doi jurnalişti veterani din mass-media de stat au murit după ce au contractat COVID-19 la Beijing, printre primele decese cunoscute de când China a desfiinţat majoritatea politicilor sale de zero-COVID. Iar sâmbătă, aceeaşi publicaţie a raportat că un student la medicină în vârstă de 23 de ani din Sichuan a murit de COVID la 14 decembrie.

Ridicarea bruscă a politicilor ultra-stricte ale Chinei ar putea cauza peste un milion de decese până în 2023, potrivit Institutului pentru Măsurare şi Evaluare în Sănătate (IHME), cu sediul în SUA.

Începând cu 5 decembrie, proporţia pacienţilor COVID în stare gravă sau critică a scăzut la 0,18% din cazurile raportate, a spus Wu, de la 3,32% anul trecut şi 16,47% în 2020.

Acest lucru arată că rata de fatalitate din China scade treptat, a spus el, fără a da detalii.

Nu a fost clar dacă proporţia de bolnavi grav s-a schimbat de la 5 decembrie. Testarea regulată PCR şi raportarea obligatorie a cazurilor a fost eliminată la 7 decembrie.

"Decese normale"

Un angajat de la Casa Funerară din Dongjiao a declarat că "aici sunt cozi lungi de maşini funebre şi este greu de spus când vor fi locuri disponibile".

Întrebat dacă decesele au avut drept cauză Covid-19, omul a replicat că este vorba despre "decese normale".

Lipsa deceselor COVID raportate în ultimele 10 zile a stârnit dezbateri pe reţelele de socializare cu privire la divulgarea datelor, alimentate şi de lipsa statisticilor privind spitalizările şi numărul de pacienţi grav bolnavi.

"De ce nu pot fi găsite aceste statistici? Ce se întâmplă? Nu le-au numărat sau pur şi simplu nu le anunţă?", a întrebat un internaut pe reţelele de socializare chinezeşti.

China a încetat să mai publice cazurile asimptomatice începând de miercuri, invocând lipsa testelor PCR în rândul persoanelor fără simptome, care făcea dificilă stabilirea exactă a numărului total de cazuri.

Cifrele oficiale au devenit un ghid nesigur, deoarece se fac mai puţine teste în întreaga ţară în urma relaxării politicilor de zero-COVID.

În Shanghai, la peste 1.000 km sud de Beijing, autorităţile locale din domeniul educaţiei au cerut sâmbătă ca majoritatea şcolilor să ţină cursuri online începând de luni, pentru a face faţă agravării infecţiilor cu COVID în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor