În ciuda sancţiunilor SUA privind semiconductorii, Huawei dezvăluie un nou smartphone cu un procesor de ultimă generaţie

Cipul SMIC din interiorul unui smartphone Huawei Mate 60
Cipul SMIC din interiorul unui smartphone Huawei Mate 60 (Screenshot - Bloomberg)
D.B.
05.09.2023

Huawei Technologies Co., care s-a confruntat mai mulţi ani cu sancţiunile SUA privind semiconductorii, a prezentat în China un nou smartphone cu un procesor de ultimă generaţie pe şapte nanometri, într-un semn că Beijingul face progrese timpurii în cadrul unei campanii naţionale de eludare a eforturilor SUA de a limita ascensiunea sa, informează Bloomberg.

Mate 60 Pro de la Huawei este alimentat de un nou cip Kirin 9000s, fabricat în China de Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC), potrivit TechInsights, care a demontat şi analizat un astfel de telefon pentru Bloomberg News. Este primul procesor care utilizează cea mai avansată tehnologie de 7 nm a SMIC şi sugerează că guvernul chinez face progrese în încercările de a construi un ecosistem naţional de cipuri, potrivit firmei de cercetare.

Rămân încă multe necunoscute în legătură cu progresele înregistrate de SMIC şi Huawei, inclusiv dacă acestea pot produce cipuri în volum sau la costuri rezonabile. Dar Mate 60 ridică întrebări cu privire la eficienţa unei campanii globale conduse de SUA pentru a împiedica accesul Chinei la tehnologii de ultimă generaţie, determinată de temerile că acestea ar putea fi folosite pentru a spori capacităţile militare ale ţării.

Prin controalele sale de anul trecut, la export, administraţia americană a încercat să împiedice China să aibă acces la cipuri de 14 nm - cu aproximativ opt ani în urma celei mai avansate tehnologii. De asemenea, SUA a pus pe lista neagră atât Huawei, cât şi SMIC. Acum, China a demonstrat că poate produce cel puţin cantităţi limitate de cipuri cu cinci ani în urma tehnologiei de vârf, apropiindu-se tot mai mult de obiectivul său de autosuficienţă în domeniul critic al semiconductorilor.

"Este o declaraţie destul de importantă pentru China. Progresele tehnologice ale SMIC se află pe o traiectorie accelerată şi par să fi abordat problemele care afectează randamentul în tehnologia de 7 nm", a declarat Dan Hutcheson, vicepreşedinte al firmei TechInsights.

Acţiunile SMIC tranzacţionate la Hong Kong au crescut luni cu 11% după publicarea raportului, cel mai mare salt al acestora din ianuarie 2021. La Shanghai, acţiunile sale au crescut cu 6%.

Demontarea realizată de TechInsights - care a petrecut decenii investigând componente electronice a sute de dispozitive pentru unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din lume - reprezintă cea mai autorizată analiză a componentelor lui Mate 60 Pro de când introducerea sa bruscă a declanşat o frenezie de speculaţii. Huawei a lansat în linişte telefonul online săptămâna trecută, fără a detalia specificaţiile cheie, cum ar fi designul procesorului sau vitezele de conectare wireless. Aceasta a avut loc în timpul unei vizite în China a secretarului american al Comerţului, Gina Raimondo, a cărei agenţie a impus Chinei multe dintre principalele controale la export.

Telefonul a stârnit speculaţii deoarece Huawei se află în centrul tensiunilor dintre Washington şi Beijing, fiind ţinta unor sancţiuni pentru acuzaţiile că ar ajuta armata şi spionajul chinez. Cândva cel mai mare furnizor de telecomunicaţii din lume, acesta a făcut eforturi pentru a căuta alternative la circuitele americane de când administraţia Trump a adăugat Huawei pe lista sa de entităţi în 2019.

Progresul Mate 60 ar putea reseta dinamica confruntării tehnologice, deoarece sugerează că Huawei este capabilă să se apropie, deşi nu chiar să egaleze, de cele mai rapide dispozitive mobile folosind un cip proiectat şi produs în China. Testele efectuate de Bloomberg News au arătat că Mate 60 Pro este capabil să atingă viteze celulare la egalitate cu dispozitive 5G precum cele mai recente iPhone-uri ale Apple Inc.

"Va fi un mare impuls pentru SMIC şi pentru întreaga industrie a semiconductorilor din China. Raliul acţiunilor lor ar putea continua, deoarece depăşeşte aşteptările pieţei. Majoritatea oamenilor nu au prevăzut că China ar putea recupera atât de repede decalajul în acest domeniu", a declarat Steven Leung, director executiv al UOB Kay Hian (Hong Kong).

Mişcarea ridică, de asemenea, întrebări cu privire la respectarea de către SMIC a normelor americane care stipulează că orice companie care intenţionează să fie furnizor pentru Huawei folosind tehnologie americană - prezentă în toate operaţiunile SMIC - trebuie să obţină aprobarea Washingtonului.

Reprezentanţii Huawei şi SMIC nu au răspuns încă la solicitările de comentarii cu privire la specificaţiile telefonului de la lansarea sa de săptămâna trecută. Huawei a spus doar că Mate 60 Pro este cel mai puternic dispozitiv Mate de până acum. Departamentul de Comerţ al SUA nu a răspuns la întrebări dacă furnizarea de cipuri de 7 nm de către SMIC către Huawei încalcă sancţiunile.

Fabricarea cipurilor chinezeşti are încă un decalaj de performanţă, deoarece procesorul principal al Mate 60 Pro este cu două generaţii în urma celei mai recente tehnologii globale, potrivit analizei realizate de firma TechInsights, ale cărei constatări au întărit rapoartele nefondate postate de tehnicieni amatori, bloggeri şi influenceri pe reţelele sociale chinezeşti.

Actualele iPhone-uri ale Apple sunt construite pe 4nm, iar săptămâna viitoare va prezenta un nou iPhone emblematic alimentat cu un cip pe 3nm.

Este posibil ca Huawei, cu sediul la Shenzhen, şi SMIC, cu sediul la Shanghai, să se apropie deja de plafonul a ceea ce pot realiza fără utilaje mai avansate de fabricare a cipurilor. Pentru a trece dincolo de 7nm, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., furnizorul iPhone, utilizează maşini de litografie cu ultraviolete extreme (EUV) de la ASML Holding NV. Chinei îi este complet interzis să importe aceste maşini.

Nu este clar câte unităţi ale noului dispozitiv Huawei intenţionează să producă. Mate 60 Pro s-a vândut aproape imediat şi pare să fi fost disponibil în cantităţi limitate.

Afacerile Huawei în domeniul consumatorilor au primit o lovitură grea după ce compania a fost izolată de producătorii de cipuri precum TSMC în urmă cu trei ani, când smartphone-urile sale reprezentau motorul clar de creştere pentru unul dintre cei mai mari producători de tehnologie din China. Vânzările sale de consum sunt acum mai puţin de jumătate din dimensiunea pe care o aveau înainte de intrarea în vigoare a sancţiunilor, iar compania şi-a mutat atenţia către dezvoltarea de tehnologie pentru aplicaţii pentru întreprinderi, cloud şi automobile.

Analiştii de la Jefferies, inclusiv Edison Lee, au îndemnat la o evaluare prudentă cu privire la cât de semnificativ este Mate 60 de la Huawei când vine vorba despre progresul Chinei în domeniul cipurilor. Aceştia au scris că epuizarea telefoanelor Huawei în câteva ore sugerează un stoc limitat. De asemenea, aceştia au menţionat că Huawei ar putea alimenta unele Mate 60 cu cipuri de la TSMC, pe care le avea în stoc înainte ca SUA să întrerupă aceste achiziţii. Într-un raport intitulat "Huawei Mate 60 Pro: Mai multe mituri decât fapte", echipa Jefferies a opinat că China poate produce doar un volum "foarte mic" de cipuri pe 7nm.

Analiştii de la Sanford C. Bernstein, inclusiv Mark Li, au declarat că testele de demontare sugerează că vitezele cipurilor Huawei au fost realizate cu un ambalaj avansat şi un consum de energie. Este posibil ca China să nu fie capabilă să producă semiconductori la fel de economic ca jucătorii globali, dar face paşi pentru a construi aprovizionarea pentru sectoarele sale cele mai critice.

"Considerăm că progresele Huawei şi, prin urmare, ale Chinei sunt mai bune decât ne aşteptam", au scris aceştia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor