În Republica Moldova se prefigurează o nouă majoritate parlamentară, fără liberali (presa)

Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Publicaţia 'Adevărul' scrie despre opţiunile lui Mihai Ghimpu: fie îl votează pe Vlad Filat prim-ministru şi participă la guvernare, fie se repliază şi trec în opoziţie (într-o opoziţie 'de dreapta'), rămânând principiali şi inflexibili până la capăt.

'Cotidianul' le sugerează oamenilor lui Ghimpu, persoane influente din Partidul Liberal, să nu permită ieşirea partidului de la guvernare şi marginalizarea pe scena politică.

Pe de altă parte, Constantin Tănase se întreabă în 'Timpul, făcând abstracţie de comportamentul excentric al liderului PL: ''Dar dacă Ghimpu are, totuşi, dreptate?'' Editorialistul remarcă faptul că în mesajul său, după anunţarea candidaturii, Vlad Filat nu a pomenit, măcar de ochii lumii, despre corupţie, mafioţi, 'justiţia controlată de oligarhi' şi de toate celelalte pe care le-a enumerat în celebrul său discurs din 13 februarie, atunci când a părăsit acordul de constituire a Alianţei pentru Integrare Europeană.

'Jurnalul de Chişinău' presupune, judecând după rigiditatea lui Ghimpu, că liberalii sunt dispuşi să treacă în opoziţie. Partidului Democrat i-ar conveni retragerea liberalilor de la guvernare, întrucât 'concubinajul' lor cu Ghimpu îi împiedică să se extindă pe stânga eşichierului politic. Afirmaţiile mai multor deputaţi independenţi demonstrează că unii dintre aceştia l-ar vota pe Vlad Filat, deoarece nu le convin alegerile anticipate. 'Iar dacă calculele de acasă vor coincide cu cele din târg, lista guvernului va fi în curând votată, iar AIE-3 va fi formată de data aceasta din două partide: Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat.

Desemnarea lui Filat drept candidat la funcţia de prim-ministru creează o nouă situaţie pe scena politică, scrie Nicolae Negru în 'Jurnalul de Chişinău'. Potrivit autorului, există două căi de a evita alegerile anticipate: să se recunoască faptul că guvernul Filat a fost demis pe nedrept sau să se pretindă că noul guvern Filat va fi alt guvern. 'Nu e simplă, dar nici imposibilă nici o cale, nici cealaltă. Se cere doar un pic de luciditate şi responsabilitate, adică ceea ce le-a lipsit liderilor AIE până acum', potrivit publicistului.

Viitorul guvern ar putea fi format fără liberali, scrie şi ziarul în limba rusă 'Moldavskie vedomosti'. Ziarul citează declaraţiile mai multor politicieni şi analişti, amintind că Vlad Filat va începe luni consultările pentru formarea viitorului guvern.

'Adevărul' mai scrie în ediţia sa de vineri despre afacerile înfloritoare ale soţiilor demnitarilor. Gestionează agenţii de turism, publicaţii periodice, birouri de traduceri şi firme imobiliare, conduc teatre sau lucrează la multinaţionale. Sunt doar câteva dintre activităţile soţiilor persoanelor publice, care susţin că s-au lansat în afaceri până ca jumătăţile lor să se instaleze în fotoliile de demnitari. Acestea câştigă din afaceri mai bine decât soţii lor cu salarii la stat şi sunt, cel puţin pe hârtie, proprietarele averilor de familie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe