Încep negocierile de formarea unei noi majorităţi parlamentare fără PLDM

Negocierile privind formarea unei noi majorităţi parlamentare şi a unui nou guvern vor începe de marţi, deşi Partidul Liberal Democrat nu a acceptat deocamdată invitaţia celorlalte partide „pro-europene”.
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat
Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat (facebook.com)

Actuala reacţie a PLDM, are loc după ce săptămâna trecută, Partidul Democrat, care le-au adresat invitaţia la negocieri, a votat demiterea Guvernului Streleţ. Marian Lupu, liderul PD, a comentat ultimele evenimente.

„Acum înţeleg mai bine de ce colegii noştri de la PLDM nu găseau timp să vină să participe la negocieri, la care au fost invitaţi. Au preferat să găsească timp ca să stea pe la ceaiuri şi să adune semnături împreună cu socialiştii. Deci, pentru negocieri în vederea formării unei majorităţi parlamentare proeuropene şi un Guvern proeuropean nu s-a găsit timp. Iată că, pentru acţiuni comune cu socialiştii, timp s-a găsit şi a fost unul berechet”, a menţionat liderul democrat, citat de Realitatea.md.

Marian Lupu a mai adăugat că nu exclude o înţelegere cu privire la modificarea Constituţiei „dacă se discută de o manieră colegială”.

„Noi trebuie să oferim moldovenilor ceea ce doreşte poporul. Îşi doresc moldovenii alegerea directă a şefului statului, bine, aşa să fie. În acelaşi timp trebuie să determinăm care este sistemul politic pe care şi-l doresc moldovenii. Însă nu de o asemenea manieră pripită, închisă”, a subliniat democratul.

În opinia politicianului, se pare că nu ar mai fi timp de pierdut, şi începând cu ziua de marţi, 3 noiembrie, „o să ne aşezăm la negocieri cu partidele proeuropene, cu partenerii pro-europeni. Da, iată în acel număr în care suntem astăzi, dar eu sunt absolut sigur că în această situaţie de mare ipocrizie din partea PLDM se vor găsi mulţi deputaţi pro-europeni care se vor alinia la aceste negocieri şi le vor sprijini”.

La rândul său, Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM a venit cu un răspuns prin care a dat de înţeles că "decizia de a participa sau nu la negocierile privind viitoarea alianţă de guvernare urmează să o luăm în Consiliul Politic Naţional al PLDM. Deocamdată, nu participăm până nu vom avea decizia Consiliului".

Conform sursei citate, Streleţ a ţinut să mai adauge şi faptul că „odată ce PD şi-a asumat această stare de haos şi a votat pentru demiterea Guvernului, trebuie să fie pregătiţi pentru orice scenarii, chiar dacă va participa sau nu PLDM la negocieri".

Guvernul Streleţ a fost demis joi, 29 octombrie, de către Parlament, printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă, PSRM şi PCRM. Moţiunea a fost votată cu 65 de voturi de către deputaţii din cele două formaţiuni ce au înaintat moţiunea, pecum şi cei din Partidul Democrat, care face pate din alianţa de guvernare. Partidul Popular European în frunte cu Iurie Leancă şi Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu s-au abţinut de la vot, iar deputaţii din Partidul Liberal Democrat au votat împotriva demiterii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe