Interviu cu domnul Radu Boroianu, administrator al Galeriei European Art Gallery, pe tema ridicării statuii lui Deng Xiaoping la Bistriţa

Radu Boroianu, administrator al Galeriei European Art Gallery
Radu Boroianu, administrator al Galeriei European Art Gallery (Prin bunăvoinţa domnului Radu Boroianu)
Epoch Times România
27.03.2012

Oraşul Bistriţa se confruntă cu o situaţie nemaiîntâlnită în niciun oraş din Europa: amplasarea în fosta cetate medievală a unei statui a fostului lider comunist chinez Deng Xiaoping. Fost preşedinte al Republicii Populare Chineze, Deng este cunoscut pentru că a ordonat folosirea tancurilor şi a armelor împotriva manifestanţilor neînarmaţi în Piaţa Tiananmen din Beijing în iunie 1989, că a permis nomenclaturii comuniste şi cercurilor de putere să se îmbogăţească rapid, cerându-le în schimb loialitate absolută faţă de Partid şi pentru politica unui singur copil în familie.

Ziarul Epoch Times doreşte să aducă în dezbaterea opiniei publice, decizia Consiliului Municipal din Bistriţa de a-i ridica o statuie fostului lider comunist.

În acest context, domnul Radu Boroianu, administrator al European Art Gallery, a avut amabilitatea să ne răspundă la întrebarea: "Ce ne puteţi spune despre faptul că autorităţile locale din Bistriţa şi-au dat acordul de principiu pentru amplasarea în oraş a unei statui a liderului comunist chinez Deng Xiaoping?"

Domnul Radu Boroianu : Cred că ceea ce pare a fi deocamdată o primă luare de poziţie a Consiliului local Bistriţa în legătură cu montarea unui bust al fostului lider al Chinei, Deng Xiaoping, este o fantasmagorie. Sunt convins că după ce vor analiza mai serios ceea ce a părut o propunere, cel puţin neserioasă, aleşii locali de acolo - dintre care câţiva dintre ei îmi sunt destul de cunoscuţi ca oameni cu raţiune - vor renunţa la această idee prostească.

Nu are ce să caute Deng Xiaoping la Bistriţa, în ţinutul Năsăudului. Aceasta nu are nicio legătură cu relaţiile comerciale, economice dintre România şi China ş.a.m.d. Nu are absolut nicio legătură. Nu împărtăşesc întru totul analiza care se face în general despre situaţia economică a Chinei. Deng Xiaonping a încălcat grav drepturile omului.

În al doilea rând, Bistriţa este un spaţiu cultural care nu are legătură cu subiectul. Să acceptăm ideea năstruşnică că Deng Xiaoping ar fi fost un om normal, ce caută Deng Xiaping în Năsăud? Acea zonă are o istorie culturală bogată şi putem să ridicăm eventual statui care să prezinte istoria legăturilor cu saxonii, sau alte aspecte. Dar în niciun caz nu ceva legat de China. Mie mi se pare abracadabrant pur si simplu.

Cred că a fost ca întotdeauna, din păcate, la autorităţile locale sau centrale româneşti: a venit aşa pe ultima secundă, încă o hârtie, încă o propunere şi toată lumea dă din cap şi pleacă să se culce.

Am convingerea fermă că oamenii de cultură din acel oraş, oamenii cunoscuţi care apreciază frumosul, care fac atâtea lucruri minunate, începând cu expoziţii de artă plastică - şi sunt artişti importanţi în România contemporană născuţi în Bistriţa - vor crea o masă critică necesară care să se opună acestui aşa-zis proiect.

Ce are de a face prefectura cu asemenea propuneri este o altă întrebare. Nu scrie nicăieri în atribuţiile prefectului că trebuie să se bage în crearea sau necrearea monumentelor artistice într-un loc sau altul în judeţul de care se ocupă decât din punct de vedere al urmăririi stricte a proiectelor guvernamentale şi ordinii publice. Deci habar n-am de ce i se năzare prefectului acelui judeţ să intre într-o asemenea situaţie.

Convingerea mea este că bunul simţ bistriţean îndeobşte cunoscut va învinge şi că această vâltoare în jurul unei posibile statui cu un Deng Xiaoping bistriţean se va dovedi peste puţină vreme a fi numai un zvon fals.


Radu Boroianu s-a născut la 20 septembrie 1942 la Bucureşti, ca ultim descendent a doua ramuri din vechile familii româneşti, Boroianu şi Burillianu (Burileanu)

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L.Caragiale, Facultatea de Regie; studii de Psiho-Sociologie; Membru al Asociaţiei Oamenilor de Teatru din 1968; Membru UNITER din 1990.

Activitate profesională: Colaborări cu teatre din ţară şi străinătate, cu Televiziunea Română şi Teatrul Radiofonic. Publică cronici şi eseuri teatrale, traduceri şi studii introductive în volume din literatura franceză (1967 – 1990). Regizor de teatru şi director artistic la teatrele Ţăndărică, Ion Vasilescu şi Al. Davila (1968 – 1990).

Senator în legislatura 1996-2000

Secretar de Stat la Ministerul Culturii (1990 – 1992)

Ministru al Informaţiilor Publice (1996-1997).

Ambasador al României în Elveţia (1997 – 2001), unde iniţiază printre altele amplasarea cu fonduri private a două creaţii ale sculptoriţei de origine română Andreea Bove: bustul monumental al lui Mihai Eminescu-Vevey şi cel al lui Yehudi Menuhin-Gstaad.

Secretar de Stat pentru Francofonie.

Preşedinte al Institutului Pentru Liberă Iniţiativă (2002 – 2005),

Vicepreşedinte Relaţii Publice şi Internaţionale al RP Internaţional cu sediul la Paris (2006 – 2008).

Preşedinte-Director General şi fondator al Casei de Licitaţii ”Artmark” şi al Galeriilor Art Society şi Point Contemporary (2008 – 2010).

Organizator şi Preşedinte al ACOAR, Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România, membră a Asociaţiei Internaţionale a Negociatorilor de Obiecte de Artă, CINOA ( 2009 ).

Administrator al Galeriei European Art Gallery alături de Mihai Covaci şi Jan de Maere (din 2010 până în prezent).

Vicepreşedinte fondator al PNL Aripa Tânără, apoi al NPL (1990 – 1994).

Vicepreşedinte al PNL după Congresul de reunificare.

Distincţii obţinute:

  • Cavaler al Legiunii de Onoare – Franţa ( 1998);
  • Ordinul Naţional “Pentru Merit” în grad de Comandor (1 decembrie 2000)
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor