Intră în funcţiune SIS II pentru siguranţa circulaţiei în spaţiul Schengen

(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)
Oana Moisescu
09.04.2013

Pentru a spori securitatea şi a facilita libera circulaţie a persoanelor în spaţiul Schengen, de azi intră în funcţiune Sistemul de Informaţii Schengen de a doua generaţie (SIS II). SIS II facilitează schimbul de informaţii între autorităţile naţionale de control al frontierei, autorităţile vamale şi cele poliţieneşti cu privire la persoanele care este posibil să fi fost implicate în infracţiuni grave. Sistemul include, de asemenea, alerte cu privire la persoane dispărute, în special copii, precum şi informaţii despre anumite bunuri, de exemplu, bancnote, automobile, camionete, arme de foc şi documente de identitate care este posibil să fi fost furate, însuşite ilegal sau pierdute.


„Am bucuria să anunţ faptul că SIS II va intra astăzi în funcţiune. Împreună cu colegii din cadrul Consiliului şi al Parlamentului, am adus cu succes acest proiect în faza finală a dezvoltării sale. Am moştenit un dosar dificil şi repunerea acestui proiect pe drumul cel bun nu a constituit o sarcină uşoară, însă cu perseverenţă şi hotărâre am reuşit să depăşim obstacole importante. Putem demara acum faza de punere în execuţie, care va fi supervizată de noua agenţie eu-LISA”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.





În condiţiile în care controalele la frontierele interne au fost abolite, SIS II îndeplineşte în continuare un rol crucial în facilitarea circulaţiei libere a persoanelor în spaţiul Schengen. SIS II este a doua generaţie a Sistemului de Informaţii Schengen, operaţional din 1995, ale cărui funcţionalităţi au fost acum îmbunătăţite, permiţând, de exemplu, introducerea de date biometrice (amprente digitale şi fotografii), lansarea de noi tipuri de alerte (în cazul furtului de aeronave, nave, containere, mijloace de plată) sau corelarea diferitelor alerte (de exemplu, corelarea unei alerte privind o persoană cu o alertă privind un vehicul). SIS II va include, de asemenea, copii ale mandatelor europene de arestare, care vor fi ataşate direct la alertele privind persoanele căutate în vederea arestării, predării sau extrădării, ceea ce va facilita şi va accelera luarea de măsuri în consecinţă de către autorităţile competente.

SIS II garantează o protecţie extrem de fiabilă a datelor. Accesul la SIS II este permis doar autorităţilor naţionale de control al frontierei, autorităţilor poliţieneşti, vamale, judiciare, precum şi organismelor responsabile de eliberarea vizelor şi de înmatricularea autovehiculelor. Orice persoană are drept de acces la datele care o privesc şi care sunt introduse în SIS II şi poate, de asemenea, solicita autorităţii naţionale competente să corecteze sau să şteargă datele sale cu caracter personal. De asemenea, orice persoană are dreptul de a introduce acţiuni în justiţie pentru a obţine accesul la date, precum şi corectarea sau ştergerea acestora sau pentru a obţine informaţii ori compensaţii ca urmare a unei alerte care o priveşte. Autorităţile naţionale de supraveghere şi Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor cooperează strâns între ele şi asigură supravegherea coordonată a SIS II.



SIS II este un sistem IT extrem de avansat tehnologic, constituit din trei elemente: un sistem central, sistemele naţionale ale statelor din spaţiul Schengen şi o infrastructură de comunicaţii între sistemul central şi sistemele naţionale.

Migrarea datelor din SIS I în SIS II va lua sfârşit după o perioadă de monitorizare intensă (de o lună), în timpul căreia SIS I şi SIS II vor continuă să coexiste şi vor rămâne sincronizate.

De la 9 mai 2013, Agenţia IT (eu-LISA) va prelua responsabilitatea gestionării cotidiene a sistemului central.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor