Invitaţi "cu probleme" la Consiliul Consultativ al MAE. Decizia lui Aurescu naşte controverse

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
22.04.2015

Pentru prima dată în ultimii cinci ani, la solicitarea ministrului de Externe Bogdan Aurescu, s-a reunit Consiliul Consultativ al MAE, organism ce reuneşte foştii miniştri ai afacerilor externe de după Revoluţie. În ciuda faptului că are două condamnări cu executare pentru corupţie, Adrian Năstase a fost chemat de asemenea invitat să participe la aceasta reuniune în calitate de expert, discuţiile vizând "priorităţile de politică externă ale României în raport cu vecinătatea estică".

"Vineri, am participat la reuniunea Consiliului consultativ al MAE, la invitaţia ministrului Bogdan Aurescu. M-am bucurat că a fost reluată, după cinci ani, această formă de consultare pe politică externă, iniţiată de mine, la începutul anilor ’90, în perioada în care eram la conducerea ministerului. Au participat 11 foşti miniştri de externe. Nu voi face comentarii despre ceea ce s-a discutat deoarece înţelegerea a fost că dezbaterea să se desfăşoare pe baza regulilor Chattam House", a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Raluca Lunculescu, a declarat marţi, pentru hotnews, că ministrul Bogdan Aurescu i-a invitat la reuniune pe toţi foştii miniştri de externe de după Revoluţie, însă nu toţi au putut să ajungă, unii aflându-se în afara ţării.

"Domnul Năstase face parte din Consiliul consultativ şi a fost de faţă. Singurul criteriu după care s-a făcut invitaţia a fost calitatea de fost ministru de Externe, nu au fost alte condiţii", a precizat Raluca Lunculescu.

Fostul premier Adrian Năstase a fost de două ori condamnat la închisoare pentru fapte de corupţie în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul Calităţii". După ce a efectuat o treime din pedeapsa contopită la 4 ani şi jumătate, Năstase a fost eliberat din puşcărie în august 2014.

"MAE explica invitarea lui Adrian Năstase prin faptul că a fost ministru al Afacerilor Externe, prin urmare are expertiză. Are şi două condamnări cu executare pentru corupţie, nu ştiu dacă tot expertiză se numeşte. Nu îmi pot scoate din minte un lucru spus de Adrian Năstase, cu câteva săptămâni înaintea primei condamnări, la o emisiune la Realitatea: "Dacă voi fi condamnat, în câţiva ani se va uita. Memoria socială în România e scurtă". Am citat aproximativ şi nu intervin asupra sensului firav pe care îl dă memoriei sociale. Nu ştiam, însă, că depozitarul acestei scurte memorii e chiar MAE", scrie, pe contul său de Facebook, jurnalista Magda Grădinaru.

Dacă Adrian Năstase a stat la masa discuţiilor faţă în faţa cu Bogdan Aurescu, un alt politician controversat s-a aşezat la stânga actualului ministru de Externe, Adrian Severin, controversat în sensul că, pe lângă faptul că este acuzat de corupţie şi trimis în judecată în dosarul "Mită contra amendamente în Parlamentul European" (când a căzut în capcana jurnaliştilor de la Sunday Times), acesta s-a remarcat printr-o decizie extrem de discutabilă pe vremea când era ministru.

În 1997, în calitate de ministru de Externe, Severin ar fi introdus o adăugare în versiunea preliminară a unui act anex al tratatului dintre România şi Ucraina, care avea drept urmare cedarea Insulei Şerpilor spre Ucraina.

Severin a intrat în camera de la MAE unde se executa colaţionarea textului Acordului şi a spus că are o propunere, la care Buteiko, şeful delegaţiei ucrainene, a avut un gest nervos, trântindu-şi ochelarii pe masă. Propunerea adresată de ministrul de Externe român a fost: în rândul patru de jos se pune virgulă, după Insula Şerpilor, şi se adaugă «care aparţine Ucrainei».

Lui Buteiko nu i-a venit să creadă şi i-a cerut să repete. Severin a reiterat fraza, după care Buteiko a reluat discuţia murmurând - Isle of Serpents, comma, «belongs to Ucraine»! a relatat diplomatul Aurel Preda, potrivit unui articol scris de George Roncea în Ziarul Ziarul şi republicat de curentul.ro.

Ironic, chiar Bogdan Aurescu, a fost cel care, pe vremea când ocupa funcţia de secretar de stat in MAE, a condus echipa României în procesul de la Haga privind Insula Şerpilor obţinând o victorie istorică pentru ţara noastră.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor