Iohannis a avut o întâlnire “substanţială” cu Zelenski în marja summitului de la Vilnius. Ce i-a promis liderului de la Kiev

Klaus Iohannis (dr) şi Volodimir Zelenski
Klaus Iohannis (dr) şi Volodimir Zelenski (Twitter/KlausIohannis)
Andrei Popescu
11.04.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, pe platforma X, că a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Ucraina, Volodimir Zelenski, în marja Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

“Discuţie substanţială cu preşedintele ucrainean Zelenski în Vilnius, în marja Summit-ului 3SI. Am reiterat sprijinul nostru ferm pentru Ucraina pe toate planurile relevante şi determinarea noastră de a consolida conectivitatea regională, cooperarea transfrontalieră durabilă şi securitatea energetică.

La Vilnius, cu ocazia celui de-al 9-lea Summit al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M), pentru a promova conexiunile de transport, energie şi infrastructură digitală pe axa Nord-Sud a UE şi pentru a stimula afacerile. Ne bucurăm să salutăm Japonia ca al patrulea partener strategic al #3SI, alături de Statele Unite, Germania şi Comisia Europeană”, a scris Iohannis pe contul său de X, în două mesaje separate.

Anterior, Administraţia Prezidenţială a transmis că, la reuniunea I3M, Iohannis va pleda pentru eficientizarea în continuare a Iniţiativei şi obţinerea de rezultate concrete, în special în ceea ce priveşte îmbunătăţirea conectivităţii strategice regionale pe axa Nord-Sud.

De asemenea, Iohannis va evidenţia relevanţa în creştere a I3M şi potenţialul său valoros, inclusiv în contextul în care tot mai multe state din regiune şi la nivel global îşi manifestă interesul pentru implicarea în aceasta platformă.

În plus, şeful statului va aborda şi perspectiva stimulării conectivităţii cu Ucraina şi Republica Moldova, ambele fiind state participante asociate ale Iniţiativei, ca urmare a deciziilor luate la Summitul de la Bucureşti. Totodată, el va sublinia că întărirea rezilienţei regiunii, în ansamblul său, este o necesitate vitală în contextul geopolitic actual. În acest sens, Klaus Iohannis va evidenţia, în special, valoarea adăugată a proiectelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Totodată, Iohannis va reitera faptul că România va continua să urmărească consolidarea Iniţiativei şi a instrumentelor de care aceasta dispune, inclusiv Fondul de Investiţii şi Fondul de Inovare, în deplină sinergie cu agenda strategică a Uniunii Europene, precum şi în direcţia consolidării parteneriatului transatlantic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor