Irak: Atac asupra închisorilor. Peste 500 de fugari, mulţi aparţin grupului terorist Al-Qaeda


Irak: Atac la închisori
Irak: Atac la închisori (MARWAN IBRAHIM / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.07.2013

În urma unor atacuri efectuate de insurgenţi, cel puţin 500 de prizonieri - dintre care cei mai mulţi dintre ei aparţinând grupului terorist Al-Qaeda - au fugit noaptea trecută de la închisoarea Abu Ghraib si dintr-o alta inchisoare din Irak. Evenimentul a fost raportat de deputatul Hakim Al Zamili, un membru al Comitetului pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului irakian, citat luni de agenţia Nina.

Deputatul kurd, Chouan Taha, a apreciat numarul prizonierilor evadaţi din inchisorile Abu Ghraib si Taji (la nord de Bagdad) ca fiind cuprind intre 500 si 1.000.

În atacurile coordonate împotriva închisorilor din Abu Ghraib - localitate situată la 25 km de vestul Bagdadului - şi din Taji - aflat la 20 km în nord - , au murit zeci de ofiţeri de poliţie şi soldaţi. Sursele medicale si din serviciile de securitate apreciază că sunt confirmate 41 de persoane decedate, dintre care, 20 de ofiţeri de poliţie şi ofiţeri de penitenciare şi 21 de deţinuţi.

Potrivit unor surse din securitate, mai întâi au fost lansate proiectile împotriva celor două închisori după care au intrat în acţiune atentatorii sinucigaşi, trei pentru fiecare obiectiv, sub acoperirea unui foc intens de arme medii şi uşoare. Luptele au durat toată noaptea şi de-abia în zori, odată cu intervenţia elicopterelor militare, situaţia a fost treptat, treptat, adusă sub control. Nu se ştie cât de mulţi dintre atacatori au fost ucişi, răniţi sau capturaţi, şi nici numărul exact al prizonierilor care au reuşit să scape.

Exact cu un an în urmă, liderul Al-Qaeda din Irak, Abu Bakr al-Baghdadi, a anunţat că gruparea s-ar fi concentrat pe boicotarea sistemului judiciar naţional. "Principala noastră prioritate este de a elibera prizonierii musulmani de peste tot şi apoi de a elimina judecătorii, procurorii şi paznicii lor", a declarat într-un mesaj audio publicat online liderul jihadist.

Închisoarea Abu Ghraib este celebră datorită scandalului izbucnit în urma scoaterii la lumină a abuzurilor comise de soldaţii americani impotriva detinutilor irakieni in 2004.

Potrivit unui bilanţ al violenţelor din Irak, de la începutul lunii iulie, cifra persoanelor ucise se apropie de 600, în ultimele trei zile fiind ucişi peste 140 de oameni.

Intensificarea luptelor are loc pe fondul nemulţumirii crescânde a minorităţii sunite, la putere sub Saddam Husein, si care este discriminată de guvernul de majoritate siita.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor